Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
moc prosím o pomoc, nejsem schopná si poradit s výpočtem pH i přes nápovědu postupu.
http://old.vscht.cz/fch/prikladnik/prik … 6.2.5.html
Příklad jsem řešila dosazením do vzorce pro slabou kyselinu (pH=0,5pKa-0,5 log c), koncentrace mi vyšla 7,2.10(-5). Absolutně nevím, proč je toto řešení špatně. Předem děkuji, jsem zoufalá.
Zdravím,
dnes/brzy zítra se k tomu nejspíš nedostanu, ale upřesni, prosím, - počítáš přesně zadání v odkazu, ale používáš vzorec
pro slabou kyselinu (pH=0,5pKa-0,5 log c),
potom může být rozdíl, v odkazu se používá přesnější výpočet. Řadově Tobě hodnota vychází blízko (spíš bych viděla rozdíl v přesnosti metodiky výpočtu). Zkus se podívat např. na tento materiál, kapitola 5.
Nakonec tento problém již byl diskutován - v 2. příspěvku je odkaz na přesnější vzorec (od kolegy houbar), jinak bys už měla zorientovat podle odkazu.
↑ MartinaKr:
Koukala jste se na postup u příkladu? Dá se rozkliknout ;-)
Jinak tady podle toho postupu nebude přesnější vzorec třeba. Spíš bych si dal pozor na správnost zpětného odlogaritmovávání – není chyba mezi prsty a kalkulačkou?