Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
S tímto si bohužel nevím rady. Budu moc vděčná, pokud mi někdo pomůže a prosím radši s postupem, jsou to pro mě dost náročné příklady :-)
1)Předpokládejme, že an je geometrická posloupnost. Symbol
označuje množinu všech přirozených čísel počínaje číslem 2. Dokažte pravdivost následujícího výroku. 
2)Určete ostrý úhel x, tak aby sin x; tg x a 1/cos x byly tři po sobě jdoucí členy geometrické posloupnosti.
3) Dokažte. V geometrické posloupnosti s kvocientem q platí pro každé přirozené číslo n 
Děkuji
↑ BukviceJanča:
Nejprve by se měla řešit úloha číslo 3. Ta se využije k důkazu tvrzení obsaženém v úloze 1 a podobně pro řešení úlohy 2. Trojka se dokazuje matematickou indukcí - nevím, zda-li ti tato metoda něco říká. Druhá je pak snadná. Z úlohy 3 plyne lehce pro všechna přirozená čísla větší nebo rovno 2, že
a
. Proto
K ostatním řeknou více jistě kolegové, není to těžké.
Paráda, matematická indukce mi něco říká, tak já na to kouknu a snad to pochopím. děkuji
Tak tu třetí úlohu chápu :-). Bohužel ty dvě předchozí mi ještě nic neříkají.

↑ BukviceJanča:
Ta první vychází z definice.

↑ BukviceJanča:
Př. 2)
V geometrické posloupnosti platí: (pro kvocient řady)
pro náš případ:
Dále platí:
pro náš případ:
PS: Pochopitelně místo
má být