Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
letos maturuju a rozhoduju se o vejšce (buď matfyz se zaměřením na matiku nebo VUT; obor matematické inženýrství). Chci se zeptat především studentů a absolventů matfyzu, jak je to s uplatněním v praxi. Slyšel jsem, že matfyz je spíše pro akademickou kariéru a je to obecně orientováno spíše na vědu a výzkum než čistokrevnou praxi a proto je jednodušší najít si práci pro absolventa VUT.
Jaký je váš nazor na tyto dvě školy?
↑ Stýv:
to je příliš radikální, kolego Stýve :-)
↑ holyduke: u nás je FSI VUT první volba pro vzdělání vlastních dětí (na matematické inženýrství nejspíš nemají, tak volíme jiné obory). Na MFF nemáme vůbec nikdo z nás - tedy neposoudím.
Co jsme zkoumali při volbě (a i potom průběžně), Matematické inženýrství VUT poskytuje skoro individuální přístup a kvalitní podmínky pro studium a viděla bych v tom dostatečný prostor pro vzdělání + poskytuje diplom slušného zaměření, kterým nebudeš příliš šokovat v obvyklých podmínkách hledání práce. A co vidíme i po absolvování VUT, tak s uplatněním by žádný problém nebyl (jen se zatím volí další možností). Minimálně však mám jistotu, že když bude nejhůř, tak uplatnění bude.
Určitě budou mít Den OD (byli jsme v lednu, tak asi také tak), tak se běž podívat + v předchozích letech byla podpora kvalitních uchazečů, take se podívat. Nenašla bych jediný důvod se o to nezajímat (zejména, pokud nevadí tech. předměty, ale na MI toho bylo oproti jiným oborům FSI méně).
Z čeho bereš jistotu kolego Stýve, že pouze MFF dává kvalitní matematickou přípravu? Děkuji.
↑ holyduke:
Čau
Matfyz se tady na fóru probíral už několikrát tak můžeš i zkusit hledat. Jinak já sice taky letos maturuji, ale řeknu ti co mi bylo loni řečeno na dni otevřených dveří. Ptal jsem se tam nějakého učitele co stál u stolečku Matematická analýza právě jak je to s uplatněním.
Na rovinu mi řekl, že ať zapomenu že se někde kromě výzkumu budu živit tím co se na matfyzu naučím. Téměř všichni z obecné matematiky se prý nakonec živí něčím úplně jiným. Na druhou stranu říkal, že najít práci pro absolventa není problém, protože ten kdo má matfyz tak je nejspíš chytrej a v tom životopise to vypadá dobře. Že celkem dost bank a podobně přijímá studenty z matfyzu protože věří že umí samostatně přemýšlet, takže se v práci rychle chytnou.
A to právě řikal taky, že matfyz tě naučí hlavně přemýšlet a efektivně se učit. Zbytek už je vedlejší
Já bych tomu i celkem věřil že je to nějak takhle bude. Jinak jedna známá co vystudovala matfyz opravdu nakonec našla místo v bance a navíc víc než slušně placený. A taky řikala že spousta jejích spolužáků si matfyz představovala úplně jinak, že byli celkem překvapený že je škola vůbec nepřipravila do praxe.
↑ Stýv:
A co potom takový absolvent s tím matematickým vzděláním může dělat?
↑ holyduke:
Jednoznačně Matem Ing. na VUT. Pokud vím, o absolventy je rvačka a uplatní se všude. Mrkni třeba na
http://www.math.fme.vutbr.cz/?section=18&article=10

Ahoj,
to mat. inž. je z půlky strojárna :-)) Takže předměty, jako jsou termomechanika, hydromechanika, pružnost pevnost, fyzikální metalurgie a další stovka jiných te asi nemine :))
↑ Jan Jícha:
:-) to je toho. Ale zas tam není povinný tělocvik, jako na MFF.
Pozdrav.
↑ byk7:
:-) čemu se divíš - vždy musí být předmět vyřazovací. U technických techniků je to, řekneme, "pružnost a pevnost". S neomezenými předpoklady studujících MFF (apod.) nezbývá nic jiného, než se pokusit je utopit.
Zpět k tématu - celkově z Brna mám lepší dojem, jako ze studentského města, i jinak - pokud porovnám organizaci a systém, tak FSI VUT u mne na plné čáře vyhrává oproti FF MU (na MFF jsem vyřizovala jen toto, organizačně to zvládli :-)). A úplně zpět k tématu - viz doporučení zkušenějších ↑ Eratosthenes:.

↑ jelena: Zdravím :))
Já jsem si nevšiml, že je to fakulta strojní. U nás v Plzni je matematické inženýrství na FAVce :))
Takže se taky přidávám k doporučení jít do Brna :))
Jako idealni volbu vidim to matematicky inzenyrstvi. Sice me matika dost bavi ale prece jenom matfyz je az zbytecne tezkej, aspon podle me (mam dost mimoskolnich aktivit, takze bych nerad travil cele dny v knihach).
Idealne se tak naucit dobre jazyky a tramtadada- hura do zahranici!
Jeste mam dotaz: jak je to na matematickym inzenyrstvi s programovanim? Jak casto se to vyuziva? Jelikoz jsem se programovani na gymplu vubec nevenoval, tak z toho mam mirne obavy, ale snad mi nebude delat problem :)
↑ holyduke:
programování se, pravda, nevyhneš, ale dá se přežít. To, že jste ho na gymplu neměli, vůbec neznamená, že ho nezvládneš. Programování není cíl, ale nástroj. Třeba matiku jste na gymplu měli (a tebe i baví), ale asi teprve teď poznáš, o čem a k čemu ta matika vlastně je.
PS: Na žádné škole neexistuje nic lehkého ani těžkého. Vždycky existuje jen to, čemu rozumíš a co umíš, a pak to, čemu nerozumíš a co neumíš.
↑ holyduke:
Pokud tě zajímá Mating v Brně tak se můžu podělit o zkušenosti, napsal jsem ti PM tak jestli chceš můžeš se ozvat :)
Ahoj ↑ holyduke:, přihlásila jsem se před pár lety na MFF na fyziku jako dálkař, protože jsem si chtěla jako nadšenec, ale naprostý laik bez matiky i fyziky (z umělecké SŠ) poslechnout nějaké přednášky a rozšířit si obzory. Nadšení mě přešlo hodně rychle, u zápisu nám řekli, že pro dálkaře žádná výuka není... Nebylo to předtím ani nikde k dohledání. Kdybych to věděla, samozřejmě bych se tam nehlásila. Párkrát jsem tam jela na přednášky pro denní studenty, ale vzhledem k tomu, že chodím každý den do práce, to nějak pravidelně praktikovat nešlo.
Co mě ale odradilo úplně, byla komunikace s vyučujícími. Většina nereagovala na maily, ať už jsem psala ohledně konzultace nebo možnosti prohlédnout si zápočtový test, protože jsem nevěděla, v čem přesně byly chyby, když výsledky byly správně. Na jednom cvičení z fyziky jsem se domlouvala se cvičícím, že dálkařům napíše okruhy k zápočtovému testu - poslal to večer před tím testem. Nebo se na zápočet měly odevzdat domácí úlohy, které jsem poslala, ale nikdy jsem se nedozvěděla, jestli ten zápočet mám. :D Takže jsem to tam rychle zabalila. Zase jsem ale na druhou stranu zjistila, že to není až tak strašně těžké a nepochopitelné, jak jsem předpokládala, a že bych matiku a fyziku opravdu ráda studovala.
Takže jsem další rok šla na FAVku (která se podle mě dá srovnat s VUT). Jsem hodně spokojená, v prváku pro dálkaře probíhala výuka všech předmětů, k tomu nám všichni nabízeli konzultace, nestalo se mi, že by nějaký vyučující neodepsal na mail, naopak jsou všichni vstřícní a ochotní. Když porovnám náročnost (byla jsem teda na MFF jenom chvilku, asi 2 měsíce), tak ty začátky ve všech předmětech byly stejné - teorie rozhodně, možná se na MFF některé věci probíraly detailněji, chtělo se víc důkazů - na FAV jenom některých vět, na MFF snad všech, příklady (např. z analýzy a algebry) na MFF byly teda těžší, i když jak které.. Programování na MFF bylo peklo, na FAV zvládnutelné, ale musela jsem taky hodně máknout. Takže kdybych si měla vybrat mezi těmito dvěma školami, neváhala bych ani chvíli. Jasně, MFF je prestižní a možná to denní studenti nemají s domluvou s vyučujícími tak těžké, ale mě už by tam nikdo nedostal. :D
Ahoj ↑ holyduke:
nanny1 napsal(a):
Co mě ale odradilo úplně, byla komunikace s vyučujícími. Většina nereagovala na maily, ať už jsem psala ohledně konzultace nebo možnosti prohlédnout si zápočtový test, protože jsem nevěděla, v čem přesně byly chyby, když výsledky byly správně....
Tak toto se žádnému MatemIngovi na VUT ještě nestalo...
Zdravím,
autor tématu holyduke napsal(a):
Idealne se tak naucit dobre jazyky a tramtadada- hura do zahranici!
:-) to jsem neupřesnila - pěkné nabídky samozřejmě měly zdůvodnění i ve znalosti jazyků (ale to primárně bylo zajištěno během SŠ, FF MU jen jako takové hobby). To zahraničí bych tak nepreferovala, ono už je zahraničí přesunuto sem.
↑ Crashatorr:
bez nějakých podrobnějších detailů - vidíme to s kolegou Eratosthenes příliš idealisticky, nebo to je blízko realitě i v osobní zkušenosti? Děkuji :-)
↑ jelena:
Jsem teprve v prváku, takže se omlouvám, ale tolik zkušeností zase nemám :) Spíš jsem jen chtěl nabídnout pohled někoho, kdo tam zažil jeden semestr a je zatím víceméně spokojen :)
↑ Crashatorr:
:-) děkuji, pohled "víceméně spokojen" mi stačí.