Ahoj, pěkně prosím o pomoc s vysvětlením relací a jejich vlastností, konkrétně se jedná o symetrii a tranzitivitu...
mám tento příklad: množina M ={1;2;3} a relace R = {(1,1);(2,2);(2,3);(3,2);(3,3)}
Podle výsledků by se mělo jednat o ekvivalenci, tudíž by mělo být splněno to, že je relace jak reflexivní, symetrická, tak i tranzitivní, ale nějak mi to nevychází..
Pro reflexivní relaci platí (
x v M) xRx... moje řešení je: (1,1); (2,2); (3,3) = je reflexivní.
Pro symetrii platí(
x v M) (
y v M) xRy
yRx.... moje řešení: (1,2); (2,1); (3,1); (1,3); (2,3); (3,2) = tudíž by neměla být symetrická...
Pro tranzitivitu platí (
x v M) (
y v M) (
z v M) xRy
yRx
xRz...
Moje řešení: (1,2); (2,1);(1,3); (3,1); (1,3); (3,2); (2,3); (3,2);(2,1) = tedy neměla by být tranzitivní...
Poradí mi prosím někdo, kde dělám chybu? Už nad tím sedím několik hodin... Mockrát děkuji
↑ iwca12:
Špatně chápeš implikaci. Implikace A => B znamená "j e s t l i ž e p l a t í A, pak...", ale netvrdí, že samotné A platí. Je tedy pravdivá i v případě, že samotné A je nepravdivé.
V tomto konkrétním případě je např. výrok 3R1 => 1R3 pravdivý i v případě, že trojka s jedničkou v relaci vůbec není.
Stačí to takto?
↑ Eratosthenes: ↑ vlado_bb:
Předem moc děkuji za reakci :)
Mám trošku delší vedení...Takže mám postupovat přes tabulku pravdivostních hodnot pro implikaci: tedy když 3R1 = 0 a 1R3 = 0, tak celková pravdivostní hodnota je 1? Chápu to tak správně?
↑ Eratosthenes:
Tak jsem to přepočítala znovu a pořád mi nevychází ta tranzitivita...
1R2
2R1
1R3 = 1 pravda
0 0
3R1
1R3
3R2 = 1 pravda
0 1
2R3
3R2
2R1 = 0 nepravda
1 0
↑ misaH:
Musíš vzít tu relaci
R = {(1,1);(2,2);(2,3);(3,2);(3,3)}
a kontrolovat takto:
Reflexivita: Jaká různá čísla tam jsou? 1; 2; 3. Pak tam musí být všechny dvojice [1;1]; [2;2]; [3;3]. Jsou tam? OK.
Symetrie: "Reflexivní" dvojice už kontrolovat nemusíš, ty jsou symetrické. Další je tam [2;3]. Pak tam musí být i [3;2]. Je tam? OK. Další je tam [3;2], ale ta už je zkontrolovaná. OK.
Tranzitivita: "Reflexivní" dvojice už kontrolovat nemusíš, ty jsou tranzitivní. Další je tam [2;3]. Takže k ní hledáš tu, která trojkou začíná - to je [3;2]. Pokud tam je, tak tam musí být dvojice - číslo, kterým první dvojice začíná - tj. 2, a druhá končí - tj. 2. Je tam dvojice [2;2]. OK. Ještě je tam [3;2]...
↑ Eratosthenes:
Aha, tak teď už mi to jasné, už to vidím :) díky moc na stotisíckrát! Velmi mi to pomohlo!!!