Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych poradit s Laplaceovou transformací. Podle věty o Laplaceově obrazu derivace máme odvodit z Laplaceova obrazu funkce f(t)=-cos t Laplaceův obraz funkce g(t)=sin t.
Pomůže mi někdo?
Zdravím,
zkus začít formulaci věty o Laplace obrazu derivace + definice Laplace transformace (mělo by to stačit k odvození + fakt, že
. Stačí tak na úvod? Děkuji.
↑ pavelbr:
děkuji, takový postup, mám dojem, jsem nenavrhovala. Můžeš rovnou použit větu, ze které plyne vzorec "ze slovníku" (4. řádek na 2. straně), nebo provést podrobnější důkaz, že výsledek platí (přes definic Laplace transformace).
↑ pavelbr:
podle úlohy bych spíš zvolila přímo použití vzorce, který se uvádí ve větě o derivaci obrazu (větu jsi našel?)
v našem případě
- to použijeme do předchozího vztahu. A
- to bychom měli vidět ve výsledku a mělo by souhlasit s tabulkou slovníku.
,
přisluší k
dle slovníku.
Bez použití věty bys vycházel přímo z definice
(TeX zápisy jsou okopírovány odsud, ve vztahu "vzor" "obraz" nemá být =, ale spec. znak, jako v materiálu) a ukázal, ze vztah ze slovníku platí.
↑ pavelbr:
v některém z témat máš odkaz na hodně podrobný výklad k Laplace transformaci (odkaz na ČVUT, který vždy dávám, je výhodný pro rychlý přehled + má hodně (vyřešených) úloh s výsledky).
Dodržuj, prosím takové kroky:
a) najít
obraz k
(podle slovníku)
b) najít hodnotu funkce
pro 
c) předchozí výsledky dosadit do vzorce
(úplně napravo a výsledek upravit).
Řekla bych, že se pokoušíš derivovat obraz, ale to se nepoužívá, můžeš dat Tvůj materiál k tomuto okruhu - pokusím se ukázat, na co se máš zaměřit. Děkuji.
Stránky: 1