Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chcem sa opytat, ako sa integruje funkcia
? Je to trochu nepouzivana funkcia takze sa neda najst integral, mohli by ste mi nacrtnut aspon navod ako si odvodit vzorec?
tento integrál pravdepodobne nie je elementárny teda vzorec neexistuje pokiaľ teda nestačí zápis typu
je možné, že integrál na pravo sa dá presne spočítať pre nejaké konkrétne a a x, ale určite (viac ako 90 %) nie Newton-Leibnizovou formulou (nie že by neplatila v tomto prípade, ale jednoducho ju nevieme "uchopiť")
takze sa s tym neda nic robit? v podstate graf tej funckie je jednoduchy, v nekonecne sa priblizuje ku jednicke: http://www.imgup.cz/image/QVO

Jakmile já někde vidím proměnnou v základu a zároveň i v exponentu, převedu to na exponenciálu, aby byla proměnná jen v exponentu. To se určitě musí udělat, chci-li
derivovat. Pro integraci bzch to ud2lal taky a pak přemejšlel, co s tim dál.
Wolframalpha to analyticky neumí.
dovolujem si konstatovat ze je to velmi zaujimave, - fakt ze nemame na tuto funkciu derivaciu a integral, suhlasite?
↑ Integral123: Derivaci ale umíme.

↑ Integral123:
Je řada integrálů, které nejde vyjádřit elementárními funkcemi. Třeba funkce integral-sinus, integral-cosinus, eliptické integrály... Jak to ale u konkrétních funkcí nebo tříd funkcí dokázat, že integrál z nich není analyticky vyjádřitelný, to by mě tedy zajímalo.