Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o kontrolu dvou příkladů a se třetím pomoci řešit.
1) Náhodná veličina X má zadanou distribuční funkci F(x). Určete pravděpodobnostní funkci a pravděpodobnosti.
x 0 1 2 3 4 5
F(x) 0,1 0,25 0,3 0,45 0,8 1
P(2<x
4); P(x>1); P(x=3)
Nejprve jsem dopočítala P(x) v té tabulce a pak dopočítala pravděpodobnosti.
P(x) 0,1 0,15 0,05 0,15 0,35 0,2
P(x=3) = P(3) = 0,15
P(x>1) = 1-P(x<1) = 1-P(x=0) = 1-0,1= 0,9
P(2<x
4) = P(3)+P(4) = 0,15 + 0,35 = 0,50
2) Náhodná veličina má hustotu pravděpodobnosti f(x)=1/x pro x
(1,e). Určete distribuční funkci náhodné veličiny X. Určete pravděpodobnost P(2<X<2.5).
Funkci jsem integrovala a vyšlo mi ln
+c
F(1) = ln 1 + c
c=0
F(e) = ln e + c
c=1
F(x) = 1-0= 1
P(2<X<2.5) = F(2,5) - F(2) = ln 2,5 + 1 - ln 2 + 1 = 3,6094
3) f(x)=1/x je hustota pravděpodobnosti náhodné veličiny X. Určete střední hodnotu, koeficient špičatosti a horní kvartil.
S tímto příkladem si bohužel vůbec nevím rady, takže budu ráda za jakoukoliv radu. Mockrát děkuji
↑ vercik41:
Dobrý večer.
Řekl bych, že v 1. příkladě se svým postupem sice dostanete k řešení, ale postup není 'technicky' správný.
Vyjděte z definice a účelu distribuční funkce:

(pokud jsem se překlepl, tak si to, prosím, opravte).
U 2. příkladu je zadána přímo frekvenční funkce (hustota pravděpodobnosti) v intervalu <1,e>.
Pro kontrulu musí být určitý integrál z této funkce v uvedeném intervalu = 1 (což zřejmě je).
Pak distribuční funkci určíte přímo integrací ![kopírovat do textarea $F(x)=\int_{1}^{x}\frac{dt}{t}=\left[\ln|t|\right]_1^x=\ln x$](/mathtex/81/812f649d0a87de971efbdb5c7cf734b3.gif)
(a už tam necvičíte s integrační konstantou - v určitém integrálu se "vyruší").
Takže
(Vaše původní hodnota 3,6094 je nemožná, pravděpodobnost
je reálné číslo v intervalu <0,1> !!).
Část odpovědi (3. příklad) je plná chyb a proto skryta - viz kolega ↑ Jozef3:.
↑ Jj:
Vaše řešení třetího příkladu není správné, musím Vás opravit. Předně musí být f(x) definována na intervalu <1,e> (neboť integrál
diverguje a integrál z hustoty musí být vždy jedna). Co se týče té střední hodnoty, tak ta je definována jako
, tedy v tomto případě
.
↑ Jj:
Děkuji za rady, ty dva první příklady jsem už do kupy dala, snad dobře :) ale nad tím posledním pořád dumám.
Z výpočtu té střední hodnoty
mi výjde x? Omlouvám se, že se ptám tak blbě, ale už je to dlouho co jsem měla matematiku a integrály. A dál potřebuji asi prosím nakopnout.
↑ vercik41:
Ano, neurčitý integrál
, takže střední hodnota![kopírovat do textarea $E(X) = \int_{1}^{e}1\,dx=[x]_{1}^{e}=e-1$](/mathtex/02/028f44307dc46f48debacd59ea80a904.gif)
Doufám, že jsem zase něco nezoral.
vercik41 napsal(a):
... ale už je to dlouho co jsem měla matematiku a integrály ...
Tak se klidně ptejte.
↑ vercik41:
Ano, máte to správně. Teď už jenom vypočtěte ty integrály a dosaďte do vzorce pro
.