Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2015 15:42

thifferx
Pozice: student
Reputace:   

Částice s nábojem v magnetickém poli

Ahojte lidičky,
mám trošku problém s daným příkladem a trochu s ním zápolím, tak snad doufám, že mě někdo trošku naťukne.
Příklad:
Do homogenního magnetického pole o magnetické indukci 10mT vlétl kolmo k indukčním čárám elektron s kinetickou energií 30keV. Určete poloměr kružnicové trajektorie elektronu.

Přišel jsem na to, že Fd=Fm, tedy mám odvozený vzorec: $r=\frac{m*v}{Q*B}$ .
Přičemž B, m a Q znám (z tabulek a zadání). Potom tedy ještě musím pracovat s kinetickou energií: $Ek=\frac{1}{2}mv^{2}$ - z tohoto vzorce jsem se pokusil odvodit rychlost: $v=\sqrt{\frac{2Ek}{m}}$ .
Pokud ale vše dosadím (vzorec rychlosti do toho předešlého vzorce a ty hodnoty), tak mi vychází hloupost, a proto se ptám, kde mám chybu.
Výsledek tohoto příkladu by měl být podle učebnice 5,8 cm.
Předem děkuji za veškeré odpovědi a nápady.

• (téma jako vyřešené označil(a) thifferx)

#2 02. 01. 2015 16:03

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Částice s nábojem v magnetickém poli

↑ thifferx:
V úvaze nemáš chybu, takže zřejmě děláš numerickou chybu při výpočtu nebo špatně převádíš jednotky.
Když ty dva vzorce spojíš, dostaneš
$r=\frac{\sqrt{2mE_k}}{QB}$
a číselné dosazení
$r=\frac{\sqrt{2\cdot9,1\cdot 10^{-31}\cdot 30\cdot 10^3\cdot 1,6\cdot 10^{-19}}}{1,6\cdot 10^{-19}\cdot 10\cdot 10^{-3}}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 02. 01. 2015 16:29

thifferx
Reputace:   

↑ zdenek1:
S↑ zdenek1:

Převod je u mě správně, ale problém vidím v spojení těch vzorců - můžu tě prosím tě poprosit o rozepsání toho spojení těch vzorců, protože já akorát udělal potom to, že za v jsem dosadil celý ten odvozený vzorec a dal to do kalkulačky. A ještě jsem nepochopil, proč máš v čitateli toho vzorce tu konstantu toho elementárního náboje, jelikož v té úpravě u čitatele máš 2mEk.

#4 02. 01. 2015 16:35 — Editoval thifferx (02. 01. 2015 16:36)

thifferx
Reputace:   

Už jsem přišel na to jak ho upravit, ale ještě tedy nevím, proč ten elementární náboj (ta konstanta) v tom čitateli, proč tam musí být. Děkuji

#5 02. 01. 2015 18:25

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ thifferx:
Protože převádím elektronvolty na Jouly

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí