Ahoj, mam takuto vetu:
Podpriestory
a
su rovnobezne alebo roznobezne, pricom ich prienik je (r-1)-rozmerny podpriestor.
Potrebujem ju vediet dokazat, pomohol by mi niekto prosim? Myslim ze ak spravne rozumiem, tak z nej vypliva nieco take ze dve priamky su rovnobezne alebo roznobezne a maju jeden spolocny bod (r-1). Alebo tiez ze dve roviny su rovnobezne alebo su roznobezne a pretinaju sa v priamke (r-1). Lebo roviny su dvojrozmerne tak r-1 je priamka, lebo priamka je jednorozmerna, dobre tomu rozumiem? Myslim ze dokaz bude zlozeny nejako cez bazy ale netrufam si na to, prosim pomozte mi aspon nacrt.
↑ geovektor:
Podprostory mohou být i mimoběžné. To záleží na hodnotách a vztahu jejich dimenzí r a s a na velikosti dimenze n původního prostoru A. Tak, jak to píšeš, to nedává smysl.
↑ geovektor:
Nedává to smysl. Proč průnikem obou podprostorů
a
není (s-1)-rozměrný podprostor? Proč právě (r-1)-rozměrný podprostor? Vždyť nezáleží na pořadí, ve kterém oba podprostory uvádím.
ahoj ↑ geovektor:,
geovektor napsal(a):
Jasne ze mozu byt aj mimobezne ale tak v tej vete sa hovori asi len o rovnobeznych a roznobeznych.
V tom případě je důkaz jednoduchý. Věta neplatí. Důkaz? Mimoběžné hrany obyčejné krychle.
↑ geovektor:´
obávám se, že oprava jedné chyby to nespraví, protože je to celé nějaké zmatené. Především to není definice, ale věta. A pak - "nejblíž" tomu zmatku bych viděl tvrzení že průnik dvou podprostorů
;
; r>=s je podprostor dimenze nejvýše s. Ale na tom není skoro co dokazovat.
Tak ja neviem co s tym, je mozne ze by bola v knihe zla definicia?
Este raz znenie: Podpriestory
a
sú rovnobežné alebo rôznobežné, pričom ich prienik je
-rozmerný podpriestor.
Musim to vediet dokazat, pretoze to mam vediet na skusku, profak ma nenecha presjt ak to nebudem vediet. :(
↑ geovektor:
viz zde, str. 27, Věta 1.3.4.
↑ geovektor:Za to, ze ani nevies opisat text ulohy, by si si to neurobenie skusky aj celkom zasluzil. Porovnaj svoj prvy a posledny prispevok.
geovektor napsal(a):
Tak ja neviem co s tym, je mozne ze by bola v knihe zla definicia?
Este raz znenie: Podpriestorya
sú rovnobežné alebo rôznobežné, pričom ich prienik je
-rozmerný podpriestor.
Musim to vediet dokazat, pretoze to mam vediet na skusku, profak ma nenecha presjt ak to nebudem vediet. :(
Ještě jednou říkám: to, co máš dokázat není definice, ale věta.
Za druhé - tak jak jsi to napsal teď, už je to sice lepší, ale pořád to ještě není dobře. Především - podívej se na odkaz
http://www.fd.cvut.cz/personal/voracsar … avicka.pdf
, který ti dal ↑ Pavel:, a snaž se nejdřív přijít na to, v čem se to (kromě značení) liší. Až teprve pak můžeš uvažovat o důkazu (který je v odkazu proveden)