Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 12. 2014 11:11

PanTau
Škola: Plzeň :-)
Pozice: Student zoufalej z matiky
Reputace:   

Analýza algoritmu

Ahoj,

dělám na jednom projektu do školy a vymyslel jsem si svůj vyhledávací algoritmus - hledá slova v nějaké mapě a vyplivne - TRUE, FALSE (našel/nenašel).

Chtěl bych ho analyzovat a napsat něco o něm, například porovnat rychlost běhu s hledáním v poli atd...

Máte nějaké nápady jak by to šlo udělat? Analyzovat? Co všechno bych do toho mohl zahrnout? Rychlost/paměť...?

Díky za rady a nápady.

Má kouzelná buřinka asi nefunguje.... Jinak bych tu nebyl...
Reputace slušností...

Předem všem děkuji za Vaše rady..

#2 02. 01. 2015 20:58

mb305
Pozice: nadšený student, který se má více učit
Reputace:   

Re: Analýza algoritmu

Ahoj,

určitě bych zkusil analyzovat čas běhu - (asymptotickou složitost, viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Asymptoti … C5%BEitost) a i náročnost na paměť (o kolik víc než je velikost vstupu, tj. Tvá mapa, si algoritmus alokuje). Pro srovnání se můžeš podívat na https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98adi … _algoritmy

#3 10. 01. 2015 10:05

PanTau
Reputace:   

↑ mb305:

Ahoj, díky, přemýšlel jsem také o asymptotické složitosti, ale jak jí určím, pokud se kód skládá z 5 metod a každá ta metoda má for, či porovnání stringů?

Reputace slušností...

#4 11. 01. 2015 15:10

mb305
Reputace:   

↑ PanTau:

Ahoj,

1/ Porovnání stringů - jedná se opět o nějakou sadu operací (buď v metodě, nebo třeba implementované v samotném jazyku). Tudíž se dá vyčíslit (asymptoticky to bude nejjednodušší). Mělo by stačit se podívat do implementace metody / jazyka - z toho by mělo jít složitost najít.

2/ Složení z 5-ti metod - to nevadí. Buď můžeš kód přepsat do jedné metody (pouze pro vyčíslení, z pohledu softwarového inženýrství je to velký prohřešek) a nebo (což bych volil já) si spočítat složitosti jednotlivých metod a pak se sečíst / násobit podle toho jestli jsou sekvenčně za sebou, nebo zda jsou vnořené. U tohoto bude ale potřeba si dát pozor na to, že do jednotlivých metod nemusí vstupovat celý vstup pro základní výpočet. (příklad: do algoritmu vstupuje celý článek v HTML, ale do dílčí metody vstupují pouze části s tagy IMG)

#5 12. 01. 2015 13:21

PanTau
Reputace:   

↑ mb305:

Ahoj, o asymptotické složitosti jsem se učil před rokem, v té době jsem ji ani přes velkou snahu moc nepochopil, myslíš, že by jsi mi s tím mohl trochu pomoci?

Jinak děkuji za odpověď.

Reputace slušností...

#6 13. 01. 2015 09:54

mb305
Reputace:   

↑ PanTau:

Rád se o to alespoň pokusím. Napřed se podívej na https://edux.fit.cvut.cz/oppa/BI-ZDM/pr … M-P01.pdf. Na slajdu 20 je formální definice. Poté sem zkus dát kód (jeho část, popř. i technologie na kterých pracuješ - jazyky, knihovny) a zkusíme se na ni společně podívat.

Zápatí