Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdar, u tohto prikladu mi nevychádza výsledok,
Injekčná striekačka má plšný obsah piestu a jej otvor má prierez
. Ako dlho bude vytekať voda zo striekačky uloženej vo vodorovnej rovine, ak na piest bude pôsobiť sila F = 4,9 N a ak sa piest posunie celkom o dĺžku l = 4 cm. Vnutorne trenie zanedbajte. (t=0,53 s)?
Ja som to riešil pomocou pomocou vzorca :
kde je zuzenie, teda
, S je prierez trubice, v je rychlost,
v si vyjadríme takto: a zrýchlenie a je rovné
kde
je hustota vody
dostávame rovnicu : (pouzili sme upravu
)
po zintegrovani som dostal : a
neviem ci je dobry postup, či je myšlienka dobra.
↑ miso16211: Ahoj, použil si pravdivé vzťahy, to je fakt. Ale prečo v tomto prípade
používame v=a*t, ked tam nemáme rovnomerne zrýchlený pohyb hmotného bodu. Kde je to zrýchlenie viditelné? Asi to je vec hlbšieho chápania vzťahu F=m*a , a to bude iná téma zrejme.
( akurát pulz sa mi zrýchli, keď vidím injekciu :-)
Pozdravujem a posielam:
↑ pietro: ak pôsobim na vodu silou, a NEUVAZUJEME trenie tak voda by sa mala pohybovat zrychlenym pohybom no nie? Preco nemam pravdu?
+ ako si dostal ,ked pouzijem bernoliho rovnicu, tak potom tam chyba este jeden tlak.
Bernoliho rovnica ma tvar : no a ten p jsi preco nezaratal? to
je mi jasne, ide o vodorovnu trubicu,
Hlavná otázka je : Prečo je rýchlosť konštantná, ak pôsobim silou F a preco sme pri vyjadreni rychlosti nepričitali člen p?
Inak diki.