Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, pomohl by mi někdo s tímto příkladem? Děkuji
Kolik gramů se vyloučí necháme-li roztokem síranu zinečnatého procházet proud 120 mA po dobu 5 minut?
jak dlouho bychom museli nechat proud procházet, abychom vyloučili veškerý zinek z 10 ml 0,01M roztoku?
Proudová účinnost vylučování zinku je 90%.
Mr(Zn)=65,41
F= 96484 C/mol
vychází mi 7,79 * 10^-6 g Zn. což se mi zdá velice málo
a druhý výpočet na dobu pro vyloučení veškerého zinku nemám.
↑ starmatulik01:
Ahoj,
to je skutecne nejak malo. Napis sem svuj vypocet, nejspise mas jen spatne dosazene jednotky nebo neco podobneho.
Co se druhe casti vypoctu tyce, z koncentrace a objemu vyjadri latkove mnozstvi a vraz to do vypoctu, ktery tu mas u druheho tematu s tim rozdilem, ze neznamou bude proud a mas hotovo.
↑ O.o:
našla jsem si asi chybu, špatně jsem dosadila do vzorce, ale i tak prosím o kontrolu.

k druhé otázce( jak dlouho bychom museli nechat proud procházet, abychom vyloučili veškerý zinek z 10 ml 0,01M roztoku?)
n=cV=10*10^-3*0,01= 10^-4

, což je 2,68 minut, zdá se mi to špatně, jelikož pro část Zn proud procházel 5 minut.
↑ starmatulik01:
Ahoj,
prvni mas dosazene ok, kontrolovat, jestli mas spravne vysledek uz nebudu, to je vec kalkulacky a to zvladnes sam i nekolikrat pro kontrolu.
Nevim podle ceho se ti to zda spatne, sam si to muzes porovnat. V prvnim pripade jsi ziskal 0.01098 g Zn a ve druhem 10^(-4) * 65.41 = 0.006541 g Zn, tedy v druhem pripade musi byt cas kratsi ('baj voko' asi o necelou polovinu) a to splnujes. Proc se ti to tedy zda spatne?
Btw: druhy vypocet uz neberes s 90% ucinnosti proc (to je tak asi jedina chyba, ktera by se ti nemusela zdat, ale radove to sedi i po prepocteni)?