Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevěděl by si někdo rady s tímto případem nakloněné roviny?
Po nakloněné rovině, která svírá s vodorovnou rovinou úhel 30o, je silou 2 kN tažen válec
o hmotnosti 5 kg, tak aby se mohl otáčet, tj. za těžiště, směrem vzhůru. Průměr válce je 0,2 m.
Hustota válce je 2000 kg/m3. Určete s jakým zrychlením se bude pohybovat se třením a bez
tření.
Předpokládám využití nějaké pohybové rovnice, ale neumím to nějak složit dohromady :(
↑ Dareczek:
Bez tření je to snadné (předpokládám, že tažná síla je rovnoběžná s nakloněnou rovinou). 
Se třením:
Stále platí 2NZ: 
Kromě toho se válec otáčí (opět předpokládám, že síla tření je dostatečně velká a válec neprokluzuje).
Bude platit pohybová rovnice pro otáčivý pohyb:
(
- moment setrvačnosti válce,
- úhlové zrychlení)
Síly
,
a
mají nulové rameno, proto je jejich moment nula. Dostáváme tak druhou rovnici
Řešením soustavy 
dostaneš zrychlení
↑ zdenek1:
Taky teď válčím s tímto příkladem, mohl bych se zeptat na pár věcí ? Tím "G" myslíš součin m.g ? Doufám, že ano, pak bych pochopil tu první i druhou úvahu, ale vyšlo by mi potom
(bez tření) a zdá se mi to jako blbost :D. A pak mi není jasná ta rovnice
. Co znamená ? Jak se na to přišlo ? Díky za odpověď !
↑ Somar:
G je tíhová síla, takže ano, G=mg
395 je dobře - to číslo je velké, ale je také velká působící síla.
je moment třecí síly vzhledem ke středu válce a přišlo se na to z definice momentu síly.
↑ zdenek1: Už to v tom vidím :). Akorát náš profesor odvodil valivé tření jako
a ty tam ve jmenovateli to nadruhou nemáš, jak to ? Díky