Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s tímto příkladem?
Mám funkci f(x) =
a mám určit lokální extrémy, kdy je funkce klesající a rostoucí.
Derivace funkce mi vyšla
, ale dále už nevím, co s tím. díky za pomoc.
↑ terezkaaaaa5:Ahoj, ta derivacia ale nie je dobre. Pozri sa ako vyzera derivacia sucinu dvoch funkcii.
↑ terezkaaaaa5:To je uz lepsie. No a nakolko ta o chvilku bude zaujimat jej znamienko, odporucam napisat si ju v tvare
.

↑ vlado_bb:
dobře díky. A co dál prosím?

↑ vlado_bb:
Vždy jsem postupovala podle řešených příkladů na hodinách. Tam jsme určovali D(f) a nulové body. Taty ale takové body nejsou
↑ terezkaaaaa5:Treba studovat podla nejakej knihy, inak to nestoji za nic.

↑ vlado_bb:
To už mi došlo také, jenže teď už toto asi nedoženu. Ještě jsem zjistila chybku v zadání, kdy
Bude to tedy:
. A prosím poradíte mi co dále?
↑ terezkaaaaa5:Terazka, rad by som ti pomohol, ale bolo by to porusenim zasad tohoto fora. Mam na mysli zasadu, podla ktorej ma zadavatel otazky preukazat istu snahu ulohu vyriesit samostatne. A ak si niekto ani len nezaobstara prislusnu literaturu, nemoze sa podla mna hovorit o splneni tejto zasady.

↑ vlado_bb:
Při hledání nulových bodů se zderivovaná funkce dává rovno nule, exponenciála se ale nule rovnat nemůže. Proto nevím jak pokračovat a ať hledám, kde hledám, nemůžu nic najít
↑ terezkaaaaa5: exponenciela sama o sobě nule rovna nebude, ale máš tam ještě ten druhý činitel :-)
Ale ta derivace je nyní špatně, zkus se na ni ještě podívat.

↑ byk7:
Takže když se x = -1. to tedy bude jediný nulový bod a podle toho si rozdělím intervaly na (-nek;-1), -1 , (-1;nek.)? :)
↑ terezkaaaaa5:
Už jsem psal, že ta tvá ↑ derivace: je špatně. Oprav si to a dál postupuj tak, jak jsi zvyklá a naučená. :-)

↑ byk7:
Derivaci tedy není:
? Tak v tom případě nevím, kde mám chybu

↑ byk7:
Ale derivace exponenciály je přece to samé. Nebo ne?
↑ terezkaaaaa5:
No, ne úplně přesně, ano platí
, ale pro
už rovnost
neplatí.
A ty hledáš derivaci funkce
:-)
↑ Freedy: -> ↑ terezkaaaaa5: ;-)
byk7 napsal(a):
, ale pro
už rovnost
neplatí.
↑ Freedy: -> ↑ terezkaaaaa5: ;-)
a co kdyby pro
bylo
? tak to také neplatí? ;)
↑ terezkaaaaa5:
Jak je definována derivace funkce
?

↑ Freedy:
Ale v tomhle konkrétním příkladě si prostě nevím rady. Díky za váš čas, ale bohužel to teď nedokážu vymyslet.
↑ Freedy: Pán je hnidopich, co? :-D Samozřejmě, že uvažujeme "klasickou" exponenciální funkci, tj.
.
↑ terezkaaaaa5: Tak si tam dosaď
, kolik je
?