Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2015 16:37 — Editoval Levin (04. 01. 2015 16:39)

Levin
Reputace:   

Definiční obor funkce + spojité dodefinování

Ahoj,

mám funkci $ f(x) = ln(x+1) * \frac{(x^{2}+1)}{(x^{2}-x)}$

Mám určit definiční obor, ten je pro ln (-1;infinity), pro jmenovatele (-infinity; 0) s (0;1) s (1;infinity), tudíž teda$D f(x) = (-1;0)\cup (0;1) \cup (1;\infty )$

Teď potřebuji radu, musím určit funkci f s čárkou, která vznikne spojitým dodefinováním funkce f, ve všech bodech, kde je to možné, a následně určit definiční obor.

Díky za každou radu, která mi pomůže funkci spojitě dodefinovat :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Levin)

#2 04. 01. 2015 16:49

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Definiční obor funkce + spojité dodefinování

Ahoj,

stačí zjistit, v kterém tom bodě existuje limita zprava i zleva a kde se výsledné limity rovnají. Tam lze poté spojitě dodefinovat danou funkci.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 05. 01. 2015 22:10

Levin
Reputace:   

Jestli to teda chápu dobře, tak stačí vypočítat limitu n -> -1, ta neexistuje, pro 0+ a 0-, 1+ a 1- a nekonečno?

Pokud např v bodě 0 či 1 se tedy obě limity rovnají, tak je tam dodefinuji. Je možné, že to bude pro více bodů, pro 0 a 1, nebo výsledný bod bude vždy jen jeden? (např. jen bod 0 nebo jen bod 1, či nekonečno)

Díky a hezký večer

#4 06. 01. 2015 10:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

dodefinovat můžeš (pokud půjde) pouze v bodech $x=0$ a $x=1$. V x k (-1) je jen jednostranná limita, tedy není co spojit, v nekonečnu je funkce spojitá (když to řeknu tak nepěkně).

#5 19. 01. 2015 21:39

Levin
Reputace:   

Po delší době jsem se vrátil k tomuto příkladu. Když jsem zjistil, že teda lze v těchto bodech dodefinovat ta daná limita, tak jak provedu spojení, abych dostal novou funkci? Tohle mi nejde do hlavy

#6 19. 01. 2015 22:11

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Prosím pěkně, to, co se dodefinovává, je ta funkce, nikoliv limita. Limita se spočítá, nedefinuje. Funkce se dá dodefinovat tou limitou, a to v bodě, ve kterém není definovaná, a také je to bod, ve kterém se počítá ta limita. Ona funkce v bodě, ve kterém není definovaná, jde dodefinovat libovolným reálným číslem. Náš cíl ale je dodefinovat ji tak, aby byla v tom bodě spojitá, pokud to jde. Proto se nedodefinovává jen tak libovolným číslem, ale právě limitou pro x jdoucí k bodu nespojitosti resp. nedefinovanosti. Limita je hodnota, ke které se blíží hodnota funkce, blíží-li se její argument k bodu, ve kterém se limita řeší, takže limita je ideální kandidát na dodefinování tak, aby v řešeném bodě byla fce spojitá. Aby to ale šlo takhle udělat, musí se nejprve rovnat v řešeném bodě limity zleva a zprava. Pokud se nerovnají, nejde v tom bodě funkce dodefinovat spojitě.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#7 21. 01. 2015 21:00

Levin
Reputace:   

Limity z obou stran se v bodech 0 a 1 rovnají, tudíž ta funkce půjde dodefinovat. Ale stále nechápu jak to provést, abych získal z funkce f, funkci spojitou. Jaký číslo tam doplnit, případně co provést, ať teda můžu napsat že df je od -1 do infinity

#8 21. 01. 2015 21:02

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Levin:Nakresli si obrazok a vsetko bude jasne.

Zápatí