Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
ve škole jsme měli dělat laboratorní práci ma Youngův modul pružnosti pryže, kdy nám náš pan učitel dal k normálnímu vzorci pro normálové napětí i další, jež jsme měli odvodit a tím dokázat jeho platnost. Nejde mi ale na mysl, jak to udělat, a opisovat od kámošů, kteří o tom taky nemají ani páru, nechci. Jedná se o tento vzorec
.
Děkuji.

V první řadě by asi chtělo vědět co je to 
Ten vzorec je obecně, nebo pro nějaký speciální případ?
↑ damib:
Měl by sis nejprve ujasnit pojmy a neříkat tomu "normální vzorec pro normálové napětí a k němu další". Není to náhodou vztah mezi smluvním napětím a skutečným napětím při tahové zkoušce?
Dobrý den,
zde je zadání http://www.bigy.cz/sites/www.bigy.cz/fi … v_tahu.pdf . Jak jsem říkal chci pomoct s odvozením jenom toho vztahu, co jsem uváděl.

Takže to je, jak říkal Dreadd. Je to vzorec jak dopočítat skutečné napětí u pryže. Ale jak to dokázat mě nenapadá.
Odvození je úplně jednoduché, nicméně problém je s tím, že je to pryž - o pryžích toho moc nevím. Ten vztah totiž u tahové zkoušky platí až za elastickou oblastí a nevím, zda u pryže vzniká nějaká výraznější plastická deformace, ale vzhledem k tomu, že v zadání je přímo napsáno, že máte kontrolovat, zda nevznikla plastická deformace (naměřili jste ji někde?), budu předpokládat, že ano. Máš tedy dokázat, že platí:
. Vyjít musíš z definic smluvního napětí
a skutečného napětí
.

Zdravím,
vezměme v úvahu, že objem vzorku se nemění.
, kde:
- počáteční průřez
- počáteční déka
- aktuální průřez během deformování
- aktuální délka během deformování
Aktuální průřez lze tedy určit jako:
(1)
a skutečné napětí jako
(2)
Po dosazení rovnice (1) do vztahu (2) získáme:
, kde:
je skutečné poměrné prodloužení.