Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím jak na to?
Voda o hustotě 1000 kg*m je vedena do budovy vodor. potrubím o průměru d=5cm. V budově je rozváděna trubkami o pruměru d=2cm. Nádoba je z jednoho kohoutku uvnitř budovy o objemu 20l naplněna za 50s. \určete objemový prutok, a rychlost kterou vytéká voda uvnitř budovy z kohoutku.
Vím akorát, že použiji vzorec 
ale co předtím?:(
↑ deniisek19:
Ahoj, zadani je cele?
Pro zacatek, kdyz mas vzorec, tak co do nej zkusit dosadit co znas a pak najit to co neznas?

↑ O.o:
No mohu spočítat obsah těch trubek
Což je:
= 
=
=3,14
ale z jakého vzorce zjistit 
↑ deniisek19:
No prave, v zjistis z toho tveho vzorce v puvodnim prispevku ;-).
(tedy rychlost na vytoku zjistis, a rychlost potom u vstupu pres rovnici kontinuity)

↑ O.o: no,ale taková rada mi toho moc neřekne...
↑ deniisek19:
Tak treba takhle. V tvoji rovnici jsou tri promenne Q, S a v. Ja rikam, ze v je tady pro tebe neznama, S umis spocitat, takze se potrebujes podivat po dalsich datech v zadani, kde najdes prutok (na vytoku mas prutok v zadani primo napsany, proto to pro tebe neni neznama ;-))?

↑ O.o:

v=0,4/3,14=0,127 m*s
je to tak dobře? a je to vše?:)
↑ deniisek19:
No zamysli se nad tim, kde je tahle rychlost v tech trubkach? Podle toho zvolis preci prumer, aby sedel na tvoji rychlost, resp. objemovy prutok ;-).
EDIT: Stihla si to editnout jeste nez jsem odpovedel, ano pouzijes koncovy prumer, tj. d = 2cm.
V zadani po tobe chteli objemovy prutok, proto jsem se ptal, jestli je zadani cele. Aktualne mas spoctenou rychlsot a objemovy prutok na vytoku, ale nemas rychlost ani objemovy prutok na pripojce do domu (tj. ta cast s vetsim prumerem).

↑ O.o:
jasně počítám už rána a nešlo mi to:-))
↑ deniisek19:
Nic se nedeje, kazdy to zname :-).
Editnul jsem svuj minuly prispevek, abys vedela, co je potreba nejspise dale dopocitat ;-).
EDIT: Jen upozornim ze u potrubi s vetsim prumerem bude jina rychlost nez, kterou jsi spocitala na vytoku, takze nemuzes vse zase jen dosadit rovnou do Q = S*V (!).

↑ O.o:
ted nevím co spočítat dál a jaký vzorec použít

↑ holyduke:
z této rovnice mi 
ale mám v tom zmatek nevím co mám spočítané a co mi chybí:(

děkuji:)