Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vercicak:
Ahoj. Dokážeš to tím, že si připomeneš obecné vlastnosti grupy (jsou vyjádřeny jako axiomy grupy) a ověříš,
že množina oněch permutací opatřená operací skládání takové vlastnosti má.
Toto 

je výčet prvků uvažované množiny
a nikoliv výčet jejích podgrup.
↑ Rumburak:
A jak já ověřím neutrální prvek a inverzní prvek a uzavřenost? Asociavní to je ( to je skládání vždy). A co jsou tedy podgrupy prosím?
Pozdravujem ↑ Rumburak:, ↑ vercicak:
Kolegina pouziva velmi nepresny ( chybny) zapis.
Treba si uvedomit, ze jedna permutacia z grupy
je bijekcia na
.
A tak treba nejako oznacit tvoje bijekcie.
Napr
taka ze
.
taka ze 
atd...( je ich 6, vyjadri ich vsetki)
(su mozne aj ine oznacenia)
A na koniec over ze tieto bijekcie tvoria grupu, pre kompoziciu aplikacii.( co pouzijes?)
Mozes aj urobit vhodnu tabulku.
Co sa tyka podgrup za ni hladat podgrupy generovane jednym prvkom... ( co konstatujes?)
Poznamka: pozor napisat
z prvkamy 1,2,3 v lubovolnom poriadku, je ta ista mnozina.... Na skuske by to tak zial nepreslo. Tak to treba nejako opravit!
↑ vanok:
Chápu tě až na dvě poslední věty. Já neumím vyrobit tabulku, ke které mě zde navádíš. Nikdy jsem nedokazovala, že je něco grupa, jen vím, že má být asociativní, uzavřená a má obsahovat neutrální a inverzní prvek...
↑ vercicak:
Začnu u těch podgrup. Podgrupa je - přehledně řečeno - taková část H nějaké grupy G, která je sama grupou vzhledem
k operací získané tak, že grupovou operaci z grupy G zúžíme na množinu H. (Seznam se ale s přesnou definicí podle
studijních materiálů.)
Například: reálná čísla opatřená klasickou operací sčítání tvoří grupu, všechna racionální čísla tvoří její podgrupu,
ještě "menší" její podgrupu pak tvoří všechna celá čísla, ještě menší podgrupu budou tvořit všechna celá čísla dělitelná
třemi a mohli bychom naléz ještě mnohé další.
Nyní k první otázce. Především (což jsem si při psaní příspěvku ↑ Rumburak: neuvědomil), permutace je potřeba
zapisovat pomocí jiných závorek než složených. Toto
je podle zavedené symboliky MNOŽINA , jejímiž prvky
jsou právě 1, 2, 3. V zápise
tedy nezávisí na pořadí prvků , tutéž množinu lze zapsat jako
atd.
U permutací naopak potřebujeme, aby na pořadí prvků v zápise záleželo. Je zvykem permutace zapisovat stejně,
jako uspořídané n-tice, zpravidla pomocí kulatých neboli okrouhlých závorek. Potom
už budou
dvě různé permutace.
Nyní vidím, že mezi tím již na tento problém upozornil kolega Vanok, kterého zdravím.
Také k dalším nejasnostem se vyjádřil shruba stejně, jak jsem se chystal učinit já, tudíž už končím. :-)
↑ vercicak:
Míme-li permutaci P =(a, b, c) , kde a, b, c jsou navzájem různá čísla z množiny M={1, 2, 3} , musíme si uvědomit,
že jde o zobrazení, které můžeme zapsat ve tvaru dvouřádkové tabulky
(1, 2, 3)
(a, b, c),
sestavené tak, aby a = P(1) , b = P(2) , c = P(3) , tedy prvek zapsaný přímo pod prvkem n je P(n).
Přepokládejme konkretně, že třeba P = (3, 1, 2) , což dává tabulku
(1, 2, 3)
(3, 1, 2).
Mějme ještě permutaci Q = (d, e, f) danoou tabulkou
(1, 2, 3)
(d, e, f).
Permutaci R = Q*P (míníme tím R(x) = Q(P(x)) pro každé x patřící do M) včetně její konstrukce pak můžeme vyjádřit
"složenou" tabulkou
(1, 2, 3)
(3, 1, 2)
( f, d, e) ,
Vynecháním prostředního řádku dostaneme
(1, 2, 3)
( f, d, e) .
Že skládání funkcí je asociativní, je známo. Tabulkovou metodou ověříme, že jednotkovým prvkem je zde (1, 2, 3)
a například inversním prkem k (3, 1, 2) bude (2, 3, 1).
↑ vercicak:
Především každá grupa
je triviálně sama svoji podgrupou, druhou triviální podgrupu v
tvoří množina obsahující
pouze jednotkový prvek grupy
, v našem případě tedy množina
.
Další podgrupy můžeme hledat zkusmo tak, že si vezmeme některou permutaci různou od "jednotkové"
a zkoumáme, co dají její iterace (tj. "mocniny"). Tím dostaneme podgrupy s jedním generátorem.
Tak třeba permutace
(je to transposice, která pouze mění pořadí na prvých dvou pozicích), je zřejmě inversní
sama k sobě, čímž máme jednu netriviální podgrupu v
, a sice
, jejímž jediným generátorem
je
.
V
máme dvě další transposice a každá z nich dá rovněž podgrupu s jedním generátorem.
Permutace
(tzv. cyklická) generuje podgrupu s "nosnou možinou"
.
Podgrupa se dvěma nezávislými generátory už je zde nutně
, řekl bych.
Snad jsem na nic nezapomněl.
Pozdravujem ↑ Rumburak:,
Nie mas ich vsetki. ( ale pozor tu vsetki maju len jeden generator)
Kolegina iste videla Lagrange-ovu teoremu: dana grupa je radu 6, tak kazda jej sugrupa ma rad, ktory je delitel povodnej grupy ( tu je mozny rad 1,2,3,6)
Poznamka:
V tomto cviceni prvky danej grupy sa daju reprezentovat ako symetrie a rotacie rovnostraneho trojuholnika.
Prvky tych podgroup
Id
Id,(1,2)
Id,(2,3)
Id,(2,3)
Id,(1,2,3),(1,3,2)
Cela dana grupa.
Poznamka (1,2) je transpozicia, atd
(1,2,3) je cyklus...
Lagrange-ova teorema o grupach
Tu
Je ju ozaj uzitocne vediet. Nie je v tvojich materialoch?
↑ vanok:
Ahoj. Nerozumím úplně Tvému označení.
Pokud jde o transposice, je mi to snad jasné: (1,2) mění pořadí na první a druhé posici , (2,3) na druhé a třetí.
Ale u těch cyklů nějak tápu :-) , vidím to takto poprvé. Například zápis (1,2,3) jsem naučen vnímat (v souvoslosti
s permutacemi) jako identitu.
Ahoj ↑ Rumburak:,
V algèbre sa toto oznacenie pouziva na oznacenie cyklov.
(1,2,3) 
Pozri aj sem
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Cycle_notation