Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2015 19:45

polinafedosova
Místo: Praha
Škola: IES FSV UK
Pozice: student
Reputace:   

Heineho věta

Dobrý večer,
potřebovala bych pomoct spíše se zápisem než s počítáím jako takovým.

Mám limitu:
$\lim_{x\to\infty }\frac{\ln (1+x^{3}+3^{x}+x^{x})}{\ln (1+x^{3}+3^{x})\cdot \ln (1+x^{3})}$

pomocí úprav logaritmu jsem se dostala ke tvaru:

$\lim_{x\to\infty }\frac{\frac{1}{x^{x}}+\frac{x^{3}}{x^{x}}+\frac{3^{x}}{x^{x}}{+1}}{3\ln 3\cdot (\frac{1}{3^{x}}+\frac{x^{3}}{3^{x}}+1)\cdot (1+\frac{1}{x^{3}})}$

dle růstové škály (podílového kritéria) je vidět, že limita výjde:

$\lim_{x\to+\infty }f(x)=\frac{1}{3\ln 3}$

Ovšem abych dokázala, že dílčí členy jdou k nule, musím využít podílového kritéria, které je ale definováno pouze pro limity posloupností. Tudíž musím využit Heineho větu, avšak nevím, jak ji mám použit správně (jestli mám ještě něco dokazovat, nebo to stačí jenom přepsat a za x dosadit n, jako u převodu z posloupnosti na funkci).

Náš pan profesor klade na zapisování velký důraz, proto bych chtěla vědět, jak to správně zapsat.

Děkuji za pomoc

#2 08. 01. 2015 20:42

Brano
Reputace:   232 

Re: Heineho věta

t.j. napriklad chces:

$\lim_{x\to\infty}\frac{x^3}{3^x}=0$

jedna z moznosti je povedat, ze je to vzorec (to je to pouzitie rastovej skaly) a ten plati aj pre funkcie (t.j. x realne) a nie len pre postupnosti (x prirodzene)

a ked si ten vzorec chces dokazat, tak mas mnoho moznosti: mozes pouzit L'Hopitala; mozes pouzit nejake uvahy aj s postupnostami (ak teda mas povolene pouzit ten vzorec iba pre postupnosti) - len tam je to zbytovne komplikovane levo by si ten vyraz potrebovala odhadnut zhora aj zdola pomocou niektoreho clena tej postupnosti a pouzit vetu o dvoch policajtoch; mozes pouzit definiciu exponencialy cez rad a z toho dostanes nejake vhodne odhady velkosti

ale bolo by fajn si overit ci to mate naozaj tak obmedzene, ze vzorce mozete pouzivat iba pre postupnosti (pretoze to by mi prislo trochu kontraproduktivne)

#3 08. 01. 2015 21:52

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: Heineho věta

Promiň, ale mně není jasné, jakými úpravami jsi se dostala tam, kam jsi se dostala. Můžeš to prosím nějak aspoň nastínit?

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí