Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2015 16:17

Leronimo
Zelenáč
Reputace:   

Geometrie - kružítko Rotring

Ahoj, nevím na jakém fóru vznášet podobné dotazy, tak se ptám zde. Ze svými dosavadními levnými kružítky mám špatnou zkušenost, proto jsem se rozhodl zainvestovat do toho kružítka http://activacek.cz/produkt/kruzitko-ro … try-2516/. A zde na fóru vznáším dotazy na uživatele, kteří s podobnými kružítky (nejlépe od stejné firmy) mají zkušenost.

1) první otázku směřuji k ramenům s klouby. Jsou při manipulaci ramena nějak jištěna před uhnutím do strany?
2) jakým způsobem se ovládá zabodávací špička? U posledního kružítka mi špička uhýbala, čímž se mi přesně rýsovaní komplikovalo.

Pokud by byl nějaký můj dotaz nesrozumitelný, pokusím se jej lépe později formulovat. Děkuji za všechny odpovědi.

#2 06. 01. 2015 16:54

Crashatorr
Reputace:   

Re: Geometrie - kružítko Rotring

↑ Leronimo:
Ahoj, vypadá to že špičku posunuješ pomocí toho že otáčíš tím kolečkem mezi rameny, tohle kružítko se mi párkrát dostalo do ruky, nikdy jsem s ním déle nerýsoval, protože to zdržuje furt otáčet, takže za mě určitě ne

#3 07. 01. 2015 15:25

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

To je "nulátko", kružítko na malé kružnice tak do 3-4 cm (píšu to v popise).  Preto je tam to nastavovacie kolečko.
Normálne kružítko by som kúpil kovové (ťažké), s minimálne 1 predlžovacím a ohybným ramenom. Faber-Castell, alebo kooh-i-noor. Napr:

http://www.pisaciepotreby.sk/eshop/acti … icke.xhtml

#4 08. 01. 2015 10:31 — Editoval Jan Jícha (08. 01. 2015 10:33)

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ scirocco:

activacek.cz  napsal(a):

Geometrické kružítko pro kružnice do průměru 360 mm

Tohle bude víc než 3-4 cm.

#5 08. 01. 2015 21:34

Leronimo
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za názory, na jejich základě si koupi ještě promyslím.

#6 08. 01. 2015 22:02

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

↑ Jan Jícha: To bude chyba v tom popise. To nastavovacie kolečko je typický znak nulátka -aby sa dal jemne nastaviť malý polomer - to je na malé kružnice.

#7 09. 01. 2015 13:06

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ scirocco: Nebude. Nulátko je nulátko, tohle je kružítku. 17 cm dlouhé (nulátka jsou malá). Měl jsem ho v ruce, osobně mně je jedno, které kružítko mám, použiji ho jednou za půl roku. Ale rýsovat se s ním dalo :))

Zápatí