Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám příklad. Vím jak se řeší. Akorát jedné věcí nerozumím - proč vždy vyjde stejný výsledek - tzn je jedno pokud rrozdíl času, tzn těch 10 minut dosadím v minutách nebo v hodinách. Je nějaké logické vysvětlení? Děkuji
Příklad:
Z vesnice vyjel traktor rychlostí 20 km/h. Za 10 minut jel za ním motocyklista rychlostí 60 km/h. Za jakou dobu a v jaké vzdálenosti od vesnice dohoní motocyklista traktoristu?

Nevyjde stejný výsledek. Vyjde výsledek v jednotkách ve kterých dosazuješ.
Edit:
Máš 2 rovnice o 2 neznámých. Chceš aby se dráhy rovnaly tzn. že ti vznikne 1 rovnice o 1 neznámé. Když rovnice závisí jenom na jedné neznámé je jedno v jakých jednotkách dosazuješ.

Znovu říkám, že to vyjde v jednotkách ve kterých dosazuješ. 1 minuta přece není to samé jako 1 hodina.

inter napsal(a):
Už vidím, kde je problém.
A docela mě štve, že jsem ti to napsal už 2x ale ty jsi to asi ignoroval.
Napíšu to tedy potřetí: Výsledek rovnice závisí na jednotkách ve kterých dosazuješ.
Když dosadím v hodinách:

Výsledek = 0,5 hodin
Nyní dosadím v minutách:

Výsledek = 30 minut
Už je to jasné?
↑ vulkan66: rychlost mám v km/h a rozdíl hodin je jedno v čem dosadím - stále mám dorbý výsledek proč?

Aha, tak to jsme si nerozuměli. Samozřejmě, že ses musí dosazovat ve správných jednotkách, ale tady je to jedno protože je to rovnice závislá pouze na jedné neznámé. Ber to prostě jako speciální případ a zvykni si dosazovat ve správných jednotkách.
↑ vulkan66: ok, takže to můžu chápat, že pouze tohle je náhoda, který funguje v jakýchkolich číslech.. moc se mi to nezdá, myslím že tam bude něco hlubšího akortát nemůžu na to přijít.. :) pak že někdo to dosadí s "blbýma" jednotkama - uznat, neuznat? třeba ve školství?? hmmm.. celkem blbá situace :)

↑ inter:
Ne, to není náhoda, to je výjimka (která potvrzuje pravidla).
Je to jednoduchá rovnice se stejnými proměnnými na obou stranách a ta rovnice sama nepozná, že jsi tam dosadil rychlost v sekundách nebo hodinách. Jak už psal vulkan, když dosadíš sekundy, výsledek v sekundách, atd...
Prostě jsi nedodržel pravidla, přesto výsledek je správný
to je rychlost v km/h
rychlost v m/s
ale všimni si, že dělíš obě rovnice stejným číslem, takže to musí vyjít stejně
↑ marnes: hmmmm.. musím si to projít znova zítra s otevřenou hlavou :) děkuji všem prozatím :) snad mi to docvakne.... by mě zajímalo kdyby se zeptal na tohle žák 7 třídy.. jak mu to vysvětlit - nevím :D:D fyzika má být logická a tady mi to chybí :)

Tak tady to nemůžeš brát jako blbé jednotky. Když víš, že dosazuješ v hodinách a vyjde ti 0,5 víš že je půl hodiny a ne půl minuty.
Dám jednoduchý příklad:
Člověk A vyskočí do 2x větší výšky než člověk B. Člověk B vyskočí do výšky 1m, do jaké výšky vyskočí člověk A?
Je jedno jestli dosadíš v metrech a vyjde ti to zase v metrech - 2m
Nebo dosadíš v cm:
-200cm
atd... 2m=200cm
Kdyby v té rovnici vystupoval i člověk C a dosazoval B a C v jiných jednotkách, vyjde samozřejmě blbost.
Např. 
B=1m, C=1m (dosadím v cm - 100cm)
Výsledek je blbost.
Takže jestli chceš něco hlubšího, tak se zamysli nad tím proč to tak funguje :)