Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
počítám tohle:
podle bodu C = [4,1]
Parciálně derivuju, což ale nevím jak udělat? Normálně jsem to zderivoval jako celý na -1, což mi vyšlo 
Ale jak rozliším teda obě derivace?
↑ damster:Derivacia PODLA bodu? Asi myslis V bode, nie? A pokial ide o derivovanie, ak derivujes podla
, tak ostatne premenne povazujes za konstanty, podobne podla
.
↑ damster:Podla
tak, ze
povazujes za konstantu. Podla
tak, ze
povazujes za konstantu. Aku knihu pouzivas na studium?
Knihu nepoužívám, mám zápisky z přednášek. Každopádně jsem spoustakrát derivoval parciálně předtím, a nikdy se mi tohle nestalo.
Pokud budu derivovat podle x, a považuju y za konstantu, tak potom, vzhledem k tomu, že je to
tak stejně musím počítat s celou závorkou, je jedno, jestli je y konstanta, nebo není. A potom mi vyjde
, což, pokud dosadím bod C, vyjde podle výsledků správně. Jenže druhý bod už jej inak a nevím, jak k němu dojít.
Akorát nerozumím tomu, jaký je tedy mezi parciálními derivacemi rozdíl, když obě derivuju jako závorky podle vzorce pro derivaci? Kde mám chybu? Počítám od rána a možná už jsem zmatený, ale fakt jí nevidím ...
↑ damster:
Aký druhý bod je inak?
Derivácia podľa y vyzerá ináč ako derivácia podľa x.
Derivuješ ako keby toto:
kde znak & je číslo
↑ damster:
Dobrý den.
Řekl bych, že derivaci podle y je třeba provést jako derivaci složené funkce.
↑ damster:Ak nepouzivas ziadnu literaturu, podla mna si nesplnil jednu z podmienok na to, aby si tu dostaval rady a tou je vyvinutie istej samostatnej snahy o riesenie ulohy. To je ale iba moj nazor, mozno niekto iny ti bude ochotny poradit, ja urcite nie.
Já myslím, že mi uniká nějaká základní věc. Možná by bylo nejlepší, kdyby jste mi ukázali jak dané derivace vypadají, a já bych si to odvodil. Není to úkol, ale učím se na zkoušku, tudíž je to nic proti ničemu.
Každopádně já rozumím co je to parciální derivace. Ale jak to já derivuji je tak, že je to celé v závorce, tudíž to musím zderivovat i s tím číslem, ne? Asi fakt dělám nějakou úplně hloupou chybu ... Zkoušel jsem to derivovat i jako logaritmus, avšak tam mi to vyjde také divně.
Jj napsal(a):
↑ damster:
Dobrý den.
Řekl bych, že derivaci podle y je třeba provést jako derivaci složené funkce.
Myslíte složenou fci jako logaritmus?
Literaturu používat není třeba, neboť jsem byl na všech přednáškách a požadavky ke zkoušce mám zapsané v sešitě. Resp. mám knihu "Matematika pro studenty VŠE", kterou nepoužívám.
Nicméně chápu pokud se mi tady rady nedostane, ačkoliv jsem samostatnou snahu vyvinul, nic se neděje :)
↑ damster:
Ne, ale:
a vy máte složenou funkci 
↑ damster:
Rozumieš, čo je parciálna derivácia?
Tak to asi nie, ináč by si to dávno zderivoval.
Zderivuješ toto
?
No tak hlavně já nestuduji matematiku, mám pouze základní kurz matematiky na VŠE, což je nesrovnatelné s Harvardem. Každopádně k tématu:
Už vím kde mám chybu. Počítal jsem totiž jako
, a ne jako derivaci podílu. Při počítání derivace podílu opravdu vyjde příklad tak, jak vyjít má.
Nicméně proč nelze řašit úlohu jako
? Nebo lze, a já udělal někde chybu?
Je to prostě klasické zmatkářství dva dny před zkouškou, parciálně i normálně derivovat umím, jen jsem byl zvyklý se co nejvíce vyhýbat vzorečkům, protože je tam větší prostor pro chyby. Každopádně děkuji za pomoc :)
Zdravím,
Nicméně proč nelze řašit úlohu jako
? Nebo lze, a já udělal někde chybu?
Lze řešit také, jen nezapomenout, že pracuješ se složenou funkci, tedy zderivovat i vnitřek
dolním indexem jsem označila, po které proměnné derivuješ.
Ale jak rozliším teda obě derivace?
funkce může být zadána i tak, že derivace po x a po y je stejná, tedy rozlišíš jen označením, např. pro zadání
, ale v tomto případě tomu tak není, je vidět?
jen jsem byl zvyklý se co nejvíce vyhýbat vzorečkům, protože je tam větší prostor pro chyby.
:-) ausgerechnet vy, ekonomové, dokážete vytvořit z obyčejné kvadratické funkce takových víceúčelových vzorců - vaše rovnováhy apod. Zdárnou zkoušku.
Stránky: 1