Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2015 16:09

Market
Zelenáč
Škola: PřF UP
Pozice: student
Reputace:   

statistika

Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem??

Dodávka obsahuje 1000 výrobků. Za přijatelnou ji označíme tehdy, jestliže neobsahuje více než 2 % zmetků. Dodávku přejímáme tím způsobem, že zkontrolujeme náhodně vybraných 50 výrobků. Jak by mělo vypadat rozhodovací pravidlo o přijetí či nepřijetí dodávky?
Tj. Při kolika zmetcích ve výběru již odmítneme dodávku příjmout jako nevyhovující? Pravidlo konstruujte tak, aby pravděpodobnost ,  že vyhovující dodávku zamítnete nebyla vyšší než 5 %.

Moc děkuji za pomoc :-)

• (téma jako vyřešené označil(a) Market)

#2 13. 01. 2015 21:22

Jozef3
Reputace:   

Re: statistika

↑ Market:
Ahoj, stačí otestovat hypotézu o parametru binomického rozdělení p. Nulová hypotéza má tvar $H_{0}: p = 0,02$ a budeme ji testovat proti jednostranné alternativě $H_{1}: p > 0,02$. Velikost výběru je v tomto případě 50.

#3 14. 01. 2015 06:06

Market
Zelenáč
Škola: PřF UP
Pozice: student
Reputace:   

↑ Jozef3:

Na to jsem taky přišla, ale jak mi z toho vypadnou ty počty produktů, při kterých už tu dodávku nepříjmu?

#4 14. 01. 2015 08:47

Jozef3
Reputace:   

↑ Market:
Jednoduše. Nulovou hypotézu zamítáme právě tehdy, když hodnota testové statistiky patří do kritického oboru. Tak sestav nějakou vhodnou testovou statistiku, urči kritický obor a uvědom si, od jakého počtu vadných výrobků už bude hodnota testové statistiky v kritickém oboru.

Zápatí