Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím zdejší olympioniky,
tak co, jak se vám povedlo krajské kolo, co říkáte na úlohy a kdo předpokládá postup do celostátka? :-)
A pro ty, kteří neví/pozapomněli zadání, tak např. zde.
No, geometrie byla asi hodně lehká, protože jsem ji měl během chvilky (já! :), v teorii čísel jsem se poněkud hrabal, ale ke třem vyhovujícím trojicím jsem došel, asi to mám dost kostrbatě sepsané, takže bych se nedivil nějaké bodové penalizaci, algebra se mi líbila, protože mi zafungoval hned první nápad a během deseti minut jsem měl úlohu vyřešenou i sepsanou. Byl jsem přesvědčený, že jsem vyřešil i tu kombinatorickou geometrii, ale cestou domů jsem si pak uvědomil závažné chyby už v první myšlence, které to řešení shazuje, ale mám tam snad dobře obhájenou hodnotu
. :-) Celkově bych to viděl na 19 - 21 bodů, což doufám bude pro postup do ústředního kola stačit.
Ahoj ↑ byk7:
Mohol by si dat aj text cviceni. ( iste cz a sk verzie su rozne )
Ako inac rozumiet, co pises.
Dufam, ze tvoje vysledky budu dostatocne.
↑ byk7:
Ja som geometrie videl do 30 sekúnd, teóriu čísel do 10 minút (začal som všeobecne nie zlým nápadom, ale na túto úlohu nefungoval) a algebru do 2 minút (tiež mi zafungoval prvý nápad). Potom som ako tak išiel na kombinatoriku, ktorú som horko-ťažko, ale predsa dokopal k riešeniu ako je vzorové. Ja som ale 2/3 času riešenia tej úlohy písal respektíve vymýšľal dôkaz pomocného tvrdenia, ktorá je vo vzoráku ako fakt bez komentára. Ani neviem, či dobre - cítim, že tam sú nejaké chyby v detailoch. Nakoniec som ale po troch hodinách mal všetko hotové, tak uvidím, či niečo strhnú...Inak to celkovo bolo nejaké dosť ľahké...
Čau
No já se letos bohužel celostátka nezúčastnim. Geometrii jsem si špatně nakreslil (to u mě už bývá zvykem, jakmile slyšim slovo trojuhelník tak mi běhá mráz po zádech), takže tak jak sem si to představoval by to ani neplatilo, dvojku sem mordoval hrozně dlouho a to i přes to že hlavní myšlenku jsem měl hned. Trojku jsem dokázal dost pochybnym způsobem (očekávám tak tři body) a u čtyřky jsem našel tu hodnotu pro případ že těch n bodů tvoří konvexní čtyřúhelník, jenže pak mě napadlo co když budou tvoří nekonvexní takže jsem celou myšlenku zavrhnul a radši se věnoval ostatním úlohám.
Mě osobně to přišlo třeba těžší než loni, ale jelikož se matematice nějak nevěnuji tak šlo asi spíš o to jestli mi sednou úlohy nebo ne. Fyzika snad dopadne líp.
Gratuluji všem postupujícím a ať se vám v dalším kole/kolech daří :)
↑ holyduke:
To by mě celkem zajímalo jak. Jinak třeba právě ve fyzikální olympiádě máš využití v "praxi" kolikrát až moc
↑ Brzls:
Ahoj,
no šel jsem na to takhle:
z výrazu
je jasné, že každé písmeno se v něm objevuje dvakrát, tudíž žádné písmeno nemá nějakou větší váhu než ostatní (rozdíl by byl kdyby se zde objevovali nějaké číselné koeficienty). A proto z výrazu
je jasné, že aby byl co nejmenší, musí být
nejmenší možné číslo, a tedy
. Je to vysvětleno trochu polopatisticky, ale snad mě pochopíš.
Dostáváme tedy
a vyjádřím
.
Dosadím to do rovnice
a dostávám 
Trochu si to upravím dostanu
. Tato lineárně lomenná funkce zřejmě nabývá nějakých lokálních extrémů a pomocí derivací je zjistím: zderivuji a položím rovno nule.
=>
a tedy dostávám
a tím pádem
.
Pozdravujem ↑ byk7:,↑ BakyX:
Podla mna tvoja myslienka
je klucova na riesenie tohto cvicenia.
Pouzitie AG nerovnosti je tiez zaujimava myslienka ( pozor, niektori korektory mozu cakat jej dokaz... )
Moj dokaz je podobny tvojmu, ale pouziva tuto vetu.
Sucet dvoch strikne positivnich clenov konstantneho sucinu
je minimalny, ak su rovnake ( vtedy ten sucet = 2A)
( aj tu treba dokaz, ak treba vam ho mozem tu napisat= 2 riadky)