Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2015 11:58

Fobl
Škola: FAV ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Ověření platnosti Greenovy věty

Dobrý den.
Učím se na zkoušku a nevím si rady s tímto příkladem.
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/31993_img339.jpg
Napadá mě akorát myšlenka a nevím, jestli je správná. $\int_{\Omega }^{}\int_{}^{}(\frac{\partial f_{1}}{\partial y }+\frac{\partial f_{2}}{\partial x})dxdy=\int_{{\partial \Omega }^{+}}^{}f_{1}dx+f_{2}dy $, $f_{1}=xe^{y}$ a $f_{2}=xy$, ale potom už nevím jak dál.

#2 14. 01. 2015 14:23

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Ověření platnosti Greenovy věty

↑ Fobl:

Ahoj. 
Myšlenka je správná, ale ve vzorci je chyba ve znaménku u jednoho členu. 
Správný tvar vzorce jistě na webu najdeš.

#3 15. 01. 2015 09:17

Fobl
Reputace:   

Dobrý den.
Chyby ve vzorci jsem si všiml. Špatně jsem to opsal za skript.
$\int_{\Omega }^{}\int_{}^{}(-\frac{\partial f_{1}}{\partial y }+\frac{\partial f_{2}}{\partial x})dxdy=\int_{{\partial \Omega }^{+}}^{}f_{1}dx+f_{2}dy $
Po zauvažování mě napadá.
$\frac{\partial f_{1}}{\partial y}=xe^{y}$ $\frac{\partial f_{2}}{\partial x}=y$
$\int_{\Omega }^{}\int_{}^{}-xe^{y}+y dxdy=$, ale potom si říkám, jak dál postupovat.

#4 15. 01. 2015 11:19

Rumburak

↑ Fobl:

Klasicky spočítáme dvojný integrál,  klasicky spočítáme křivkový integrál a oba výsledky porovnáme.

Pokud se Ti, jak naznačuješ, nedaří pohnout s tím dvojným integrálem, tak je tomu nejspíše proto, že jsi
pozapomněl Fufiniovu větu. Zkus si ji připomenout.  Pak si množinu  $\Omega$ zakresli do roviny opatřené
soustavou souřadnic,  což by Ti mělo napovědět, jak F. větu konkretně použít.

#5 15. 01. 2015 11:50

Fobl
Reputace:   

Fubiniova věta pro dvojný integrál zní: //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/17891_img342.jpg
Pochopil jsem, že smyslem tohoto příkladu je, ověření platnosti Greenovy věty. Myslim si, že bych měl příklad vypočítat podle Greenovy věty a po té ověřit platnost , kterou ověřim podle Fubiniovy věty pro dvojný integrál.
Potřeboval bych naznačit další postup:$\int_{\Omega }^{}\int_{}^{}-xe^{y}+y dxdy=$ Co si dosadim za b a za a.$\int_{a}^{b}\int_{a}^{b}$

#6 15. 01. 2015 11:58

Rumburak

↑ Fobl:

Tedy takto Fubiniova věta nezní.  :-)  Snad má také nějaké předoklady , ne ? Kdysi jsem ji zde vysvětloval.
Až to najdu, doplním odkaz.

#7 16. 01. 2015 07:41

Fobl
Reputace:   

Dobrý den.
$\int_{\Omega }^{}\int_{}^{}-xe^{y}+y dxdy=$ Teď asi největší problém je v tom, že nevím, co si dosadit za integrál. Říkám si, jak použiju, že $K^{+}$ je kladně orientovaná uzavřená křivka určená grafy funkcí$y=x^{2}, y=x$.

#8 16. 01. 2015 10:44 — Editoval Rumburak (16. 01. 2015 10:50)

Rumburak

↑ Fobl:

Zdravím.   
Toto   $\iint_{\Omega }(-xe^{y}+y)  \d x\,\d y$ (dovolil jsem si poopravit "sazbu") je dvojný integrál, který je potřeba spočítat
pomocí Fubiniovy věty (slíbený článek jsem ani po delším hledání nenašel, budeš se muset spokojit s tím, so máš
ve studijních matriálech nebo co je na webu). Množina $\Omega$ je oblast ohraničená onou křivkou (jde o úseč paraboly). 
Orientace hranice zde nehraje roli.

Zápatí