Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2015 17:33

sykoriam
Zelenáč
Místo: Ostrava
Škola: VŠB-TUO
Pozice: doktorand
Reputace:   

Teplota mokrého prádla

Zdravím, nevím si rady s jedním příkladem na zkoušku, a moc bych vás prosil zda byste mi ho nebyli schopni objasnit.

Jakou teplotu bude mít mokré prádlo, které se suší venku při teplotě okolního vzduchu 20 °C a relativní vlhkosti 0,5, zanedbáme-li sluneční záření. [má vyjít 9,31 °C].

Odvozoval jsem to z h-x diagramu, ale vyšlo mi něco kolem 13-14 stupňů. Tak teď nevím, co je špatně. Neví tedy někdo jak na to přijít výpočtovou metodou?! Předem děkuji.

#2 16. 01. 2015 10:57

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Teplota mokrého prádla

↑ sykoriam:

Dobrý den.

Vypočítat to neumím, jen jsem se díval na net, zda tento příklad najdu podle textu, jímž příklad začíná.

Je jich několik, ovšem bez postupu - většinou s výledkem 13.6 °C, jeden s výsledkem 13.6 °C s poznámkou "9°C pokud se počítá přes tlak syté páry". Možná postupovat podle té poznámky.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 16. 01. 2015 12:29

marnes

↑ sykoriam:
Vypočítat to taky neumím, ale snad je studentům VŠB-TUO před počítáním dodána na přednáškách nějaká informace o daném problému či mají nějaká skripta na studium, kde by měl být vzorec, ne?

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 16. 01. 2015 13:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

řekla bych, že úloha je na výpočet rosného bodu - vzorec - ↑ sykoriam: jak to vychází (v zadání je již vlhkost v dílech, v procentech by byla 50%)? Děkuji.

#5 16. 01. 2015 14:28

Dreadd
Zelenáč
Škola: FSI VUT
Pozice: student
Reputace:   

↑ sykoriam:

Podle výsledku úloha je na rosný bod, ty jsi šel v diagramu přes konstantní entalpii suchého vzduchu, že? Já bych postupoval stejně - analogie s psychrometrem. Jestliže je prádlo mokré, nemůže být přeci měrná vlhkost konstantní.

#6 16. 01. 2015 21:17

sykoriam
Zelenáč
Místo: Ostrava
Škola: VŠB-TUO
Pozice: doktorand
Reputace:   

studentům je na přednáškách poskytováno veškeré množství informací potřebné na zkoušku...žel bohu tohle se mezi nimi nenacházelo...navíc nám byl příklad udělen za domací úlohu a to někdy na začátku semestru...takže se na něj  do této doby zapomnělo...ovšem teď byli na zkoušci tři spolužáci kteří si vytáhli právě tento příklad...samozřejmě ho neuměli spočítat...

ano vlhkost je v dílech tudíž fí = 0,5 = 50 %

ano přesně takhle jsem postupoval...po 20 °C izotermě k izohumidě s hodnotou 50 % relativní vlhkosti...následně rovnoběžně s entalpickou přímkou na křivku s hodnotou 100 % relativní vlhkosti a pak zpátky po izotermě na stupnice suchého teploměru...

Zápatí