Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím, mám zadán příklad ze souboru 15 osob (9 žen a 6 mužů) vybereme náhodnou trojici. Určete pravděpodobnost výběru ve kterém budou aspoň 2 ženy. Výběr probíhá bez opakování.
Tento příklad jsme vypočítal přes kombinační číslo
, nyní mám tento příklad vyřešit pomocí zlomků. Prosím poraďte jak na to.
↑ kager:To je uz druha uloha v poslednych dnoch, kde zadavatel ulohy predpisuje a zakazuje, co sa moze a co nemoze pouzit. A nerozumiem celkom tomu, ze sa ma riesit pomocou zlomkov - ak ku kazdemu cislu pouzitemu v tvojom predchadzajucom rieseni prikreslis zlomkovu ciaru a pod nu napises cislo 1, bude to uz v poriadku?
↑ vlado_bb:
počítáním pomocí zlomků myslím stejně jako v následujícím příkladu 2. část. zkoušel jsem vše co mě napadalo ale nedokázal jsem správně aplikovat tento postup na původně uvedený příklad.
↑ kager:Aha, takze ak napriklad chceme vediet pravdepodobnost toho, ze budu vybrati iba traja muzi, tak to bude sucin cisel
(prvy muz, 9 priaznivych moznosti z 15,
(druhy muz, 8 priaznivych moznosti zo 14) a
. Podobne v tvojom pripade.
↑ vlado_bb:
aha, tak já zapomněl zmenšovat jmenovatel abych vzal v potaz nevracení do výběru. díky
Stránky: 1