Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2015 02:02

Duckinjelly
Místo: Praha
Reputace:   

Globalni extremy (teleso nejvetsiho objemu)

Dobry den vazeni! Prosim pekne o vysvetleni teto ulohy:

Ze vsech rovnoramennych trojuhelniku daneho obvodu $\sigma $ vyberte ten, jehoz rotaci kolem jeho zakladny vznikne teleso nejvetsiho objemu.

Té síly díl jsem já, jež, chtíc vždy páchat zlo, vždy dobro vykoná.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 19. 01. 2015 09:19 — Editoval vlado_bb (19. 01. 2015 09:20)

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Globalni extremy (teleso nejvetsiho objemu)

Pre vypocet bude asi najjedduchsie umiestnit si trojuholnik tak, ze jeho zakladna bude na osi $x$, pricom zaciatok suradnicovej sustavy bude v jej strede, a teda treti vrchol trojuholnika bude na osi $y$. Dalej je dobre uvedomit si, ze pri rotacii vzniknu dva rovnake kuzele. Objem tohoto telesa bude maximalny, ked bude maximalny objem jedneho z nich. Staci teda uvazovat o rotacii grafu linearnej funkcie $y=kx+q$ (pricom ocividne $k<0$) na intervale $\left [0, -\frac qk \right ]$. Cisla $k,q$ suvisia s obvodom, pretoze sucet dlzky ramena trojuholnika a polovice zakladne je $\frac {\sigma}{2}$. Objem dostaneme ako urcity integral, co zrejme vies. No a potom uz len hladame maximum objemu v zavislosti na $k$ (pripadne na $q$, to uz zavisi na tvojom zapise).

#3 19. 01. 2015 09:22

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Duckinjelly:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/55335_pic.png
Pokud si délku základny označíš $2r$, pak délka ramene je $\frac{\sigma -2r}{2}=\frac{\sigma }{2}-r$
a výška trojúhelníka z Pyth. věty  $v^2=\left(\frac{\sigma }{2}-r\right)^2-r^2=\frac14(\sigma ^2-4\sigma r)$
Pokud bude trojúhelník rotovat kolem základny, vzniknou dva spojené kužele, kde $r$ je výška kužele a $v$ je poloměr podstavy kužele.
$V=\frac23\pi v^2r=\frac23\pi\frac14(\sigma ^2-4\sigma r)r=\frac\pi6(\sigma ^2-4\sigma r)r$

No a nyní musíš najít maximum

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 19. 01. 2015 09:25

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ zdenek1:Preco ju az tak podcenujes?

#5 19. 01. 2015 09:42

Freedy
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

↑ vlado_bb:
Ahoj,
ale vždyť přece ↑ zdenek1: pouze ukázal řešení bez použití integrálu. Samozřejmě, že objem rotačních těles kolem "něčeho" je aplikace určitého integrálu, ale toto řešení přes stereometrii a derivace je značně jednodušší. Jednodušší na znalosti určitě.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#6 19. 01. 2015 09:44

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ Freedy:Ano, to je pravda, ale studentka vysokej skoly snad Pythagorovu vetu ovlada. Postup je pekny a asi aj elegantnejsi ako moj, len sa mi to zdalo zbytocne prilis podrobne.

#7 19. 01. 2015 14:10

Duckinjelly
Reputace:   

dekuji, pomohlo mi to, v prnim semestru se integraly neprobiraji, takze jsem potrebovala reseni prave pres globalni maxima resp. minima a derivace :) ↑ zdenek1:

Té síly díl jsem já, jež, chtíc vždy páchat zlo, vždy dobro vykoná.

Zápatí