Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám problém s dvěma příklady, u kterých vůbec nevím, jaké použít metody k řešení....
1.V rámci výzkumu byla sledována spokojenost se službami v místě bydliště. Výsledky šetření:
Bydliště Spokojenost se službami Celkem
ano / ne
Velká města 195 55 250
ano / ne
okresní města 190 90 280
ano / ne
venkovské obce 115 105 220
Posuďte pomocí vhodného testu, zda podíl spokojených se službami je ve všech sledovaných oblastech stejný.
2.V obchodě s hračkami bylo zjišťováno, zda počet zákazníků v průběhu dne je rovnoměrně rozdělen. Na základě získaných výsledků otestujte, zda předpoklad o rovnoměrném rozložení zákazníků je správný.
Hodina
8-10 10-12 12-14 14-16 16-18 18-20
Počet zákazníků 24 36 22 28 39 31
Kdyby si s tím někdo dokázal poradit, bylo by to super.
Díky moc za případnou pomoc.
Petr
↑ pedro89:
Dobrý den.
První příklad bych řešil chí-kvadrát testem nezávislosti v kontingenčních tabulkách a druhý příklad pomocí Tukeyho metody vícenásobného srovnávání.
↑ Jozef3:Dobrý den, děkuji za rady. Myslíte, že bych Vás mohl poprosit o řešení? Klidně jsem ochoten Vám za něj zaplatit. Bohužel si s tím opravdu nevím rady... Jsou to už jediné dva příklady ,které mi zbývají...
Děkuji moc,
Petr
↑ pedro89:
Podívejte se na první stránku tohoto odazu, to Vám pomůže vyřešit Váš první příklad:
http://www.uvm.edu/~dhowell/methods7/Su … eTests.pdf
Tukeyho srovnávací metodu popisuje např. tento odkaz:
http://www.itl.nist.gov/div898/handbook … prc471.htm
V něm byste se též měl seznámit s pojmem "Studentizované rozpětí", který je pro pochopení Tukeyho metody nezbytný.
↑ pedro89:Dobrý den, tak jsem nebyl schopen to vyřešit.... :-( Mohl bych Vás poprosit o zaslání řešení příkladů? Jak jsem již psal, klidně zaplatím, žádný problém.
Díky,
Petr
↑ pedro89: Zdravím, tak ten první příklad jsem vyřešil nakonec takto:
chí(nadruhou) = 35,1282, chí 0.05(3) = 7.815
35.1282 > 7.815, h0 zamítáme, podíl ve spokojenosti služeb není stejný.
U toho druhého příkladu si, ale bohužel rady nevím, uměl bych to vyřešit jedině jako Dixonův test(extremních odchylek), je to nesmysl?
Díky
↑ pedro89:
Ano, myslím, že Dixonův test je v tomto případě také akceptovatelný.
Stránky: 1