Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Vyčíslovnání rovnic - prvky ve výchozích látkách a produktech se liší (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 19. 01. 2015 22:13

DanRe
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Vyčíslovnání rovnic - prvky ve výchozích látkách a produktech se liší

Dobrý den,
narazil jsem na chemickou rovnici k vyčíslení, ale na pravé i levé straně rovnice nejsou stejné prvky, myslím tím, že se neodlišují v počtu, ale přímo v druhu prvku. Jde to vůbec, nebo je to pouze tisková chyba? A případně, jak se to počítá? Měl bych vyčíslit pouze prvky, které jsou na obou stranách a prvek pouze na pravé straně, jakožto produkt reakce, tam ponechat?
Děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 19. 01. 2015 23:19

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Vyčíslovnání rovnic - prvky ve výchozích látkách a produktech se liší

↑ DanRe:

Ahoj,

prosim, kdyz uz se ptas na rovnici, ktera te mate, tak ji rovnou i uved, at vime o cem se bavime.

(Mohlo by jit o nejaky radioaktivni rozpad?)

#3 19. 01. 2015 23:27

DanRe
Zelenáč
Reputace:   

Rád bych ji uvedl, bohužel se jedná o jednu z úloh v chemické olympiádě a jak jsem postřehl, tak je to zakázané a téma by bylo brzy smazáno a já zabanován. No žádný z prvků v té rovnici, není radioaktivní, takže na síru se asi nerozpadl žádný :/
Je to po prvé, co něco takového vidím - a bohužel, ať se snažím sebevíc, je to také jediný, kde to vidím - na internetu, v učebnicích, nikde se o tom nepíše ani slůvko.

#4 20. 01. 2015 00:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ DanRe: zabanován bys nebyl, jen laskavě napomenut (a téma zavřeno, to ano). Pokud máš dojem, že překlep v zadání, tak můžeš vznést dotaz na vašeho školního koordinátora.

Co jsem rychle prošla aktuální školní zadání B, C, D (zbytek už má řešení), tak nic podezřelého nevidím. Řekla bych, že pokud uvedeš úroveň zadání (B, C, D bez odkazu), tak můžeme odpovědět:

"zadání je v pořádku",
"v zadání je překlep, kontaktuj koordinátora". Nic víc už bych v tématu vidět nechtěla. Mělo by to stačit. Zdárné řešení olympiád přeji.

#5 20. 01. 2015 17:57

DanRe
Zelenáč
Reputace:   

Ano, máš pravdu, dnes jsem se na to ptal, alespoň tu obecně napíšu v čem ten problém byl, kdyby to někoho zajímalo - šlo o to, že jsem si myslel, že ta rovnice pokračuje na dalším řádku, ale to už byla jiná rovnice :)
Díky všem, co mi byli ochotní pomoci a už nebudu otravovat

#6 20. 01. 2015 18:51

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

↑ DanRe:
V pořádku, vůbec neotravuješ, na to jsou tu jiní experti ;-). Oceňuju, že se tu našel někdo, kdo si opravdu přečetl před vložením svého prvního příspěvku úvodní téma sekce :D

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#7 20. 01. 2015 23:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ DanRe:

děkuji za zprávu a úspěchy přeji.

↑ houbar:

:-) také oceňuji (jinak u nás je školní kolo CHO 02.02.2015 a v domácím zatím máme jen výtisk zadání (to zas budou 2 víkendy, teď byly víkendy (a nejen) před dějepisnou, výsledky ještě nejsou, ale pocity nic moc)). U vás, pokud počítám dobře, již CHO aktuální není? (případně zaktualizuj profil, děkuji).

Označím za vyřešené a zdravím.

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Vyčíslovnání rovnic - prvky ve výchozích látkách a produktech se liší (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí