Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ sleepmen:
Zkusím.
Nejprve je na první tři pokusy potřeba vybrat 2 díry a jednu bez: 
Zbývá 7 ponožek, 2 bez a 5 s.
Nyní musím vybrat bez díry: 
a mezi to násobení
↑ sleepmen:
Taky zkusím.
Ve čtyřech tazích existuje pár bez díry, pokud v těchto čtyřech tazích nejsou všechny tři díry.
Pravděpodobnost opačného jevu - ve čtyřech tazích jsou všechny tři díry = 
Pak pravděpodobnost, že do ruky stačí vzít 4 ponožky, bude = 

↑ Jj:
Zdravím.
Zkoušel jsem i početně a lišíme se. Hledám problém a kladu si otázku, zda chápu příklad dobře tak, že beru postupně jednotlivé ponožky - první tři (jsou mezi nimi 1 bez a 2 s v libovolném pořadí) a jakmile beru čtvrtou, která je bez díry, mám pár.
Jde mi o to, zda i tvé řešení respektuje, že čtvrtým výběrem je splněna podmínka (pokud tedy chápu řešení tak, jak jsem popsal). Podle mne v tvém řešení jsou i možnosti, že třeba první dvě jsou bez díry a pak další dvě s dírou?
Taky zdravím ↑ marnes:
Ano - v mém řešení předpokládám splnění podmínky úkolu, pokud se ve čtyřech tazích najde celý pár bez díry (tj. třeba i dva páry bez díry).
Jistou nejednoznačnost zadání jsem si uvědomil (nevyskytuje se tam aspoň, právě atp.) a vybral jsem si, co se mi hodilo s tím, že ↑ sleepmen: možná zadání trochu zkrátil a asi upozorní na nesouhlas s výsledkem v učebnici.
↑ sleepmen:
Pokud by to šlo, tak asi upřesnit s autorem úlohy.