Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer.
Prosím, zkouším řešit tuto úlohu. Jedná se o úlohu z kinematiky. Je to správný postup? Pokud ano, zasekla jsem se u té integrace...Jak na ni prosím? Moc děkuji za veškerou pomoc. 

A Nebo vůbec neintegruji ? Jsou příklady, kde se nějak separují jen proměnné, abych získala čas... Takže bych to jen přeházela, aby mi vzniklo na jedné straně dt? To až zintegrovat? Kdyby jen takto: tak mi vychází 4 sekundy... Ale nevím, jestli je to správný postup a návrh.
↑ lucka14lucky:
Dobrý den. Snad to nepopletu:

Při t = 0 je n = 50 --> C = 4500 pí
což by měla být závislost otáček na čase.
Motor se zastaví v čase T při n = 0 --> 
, což by měla být závislost úhlového zrychlení na čase.
Ovšem zkontrolujte to -. tyto věci počítám jen řídce. Když tak to opravíme.

Hezký večer.
Mockrát děkuji za pomoc. Už to zkouším počítat.. Neměl by jste nějakou radu, jak na tyto příklady? Chápu ten princip, asi u mně bude největší problém derivování a integrování.

Akorát se přiznám, že mi nevycházejí otáčky 50... dospěla jsem ke kvadratické rovnici:
$pí n^{2} + 125,66 n = -5t + c
Kdy po dosazení za t=0, mám tedy pravou stranu nulovou a počítám dle vzorce kvadratických rovnic a n dostávám 40. Pokud jsem tedy neudělala nějako zbytečnou chybu.

Ale záleží mi hlavně na principu, abych to pochopila :) Takže o správný výsledek mi teď ani nejde, to jen pro zajímavost.
lucka14lucky napsal(a):
Neměl by jste nějakou radu, jak na tyto příklady? Chápu ten princip, asi u mně bude největší problém derivování a integrování.
Počítat, počítat, počítat ...

Mohu Vás ještě otravovat?... http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=80876 Ještě si lámu hlavu s tímto příkladem. Nechci po Vás, aby jste mi to počítal :) Jen prosím, řekněte mi nějaký slovní postup, jak na to a já to ráda zkusím. Ale nemohu přijít na to, jak dát do souvislosti tu délku lana...mám si ji představovat prostě jako dráhu?
↑ lucka14lucky:
Dobře, ale viděl bych to až na zítřek - pokud to bude stačit.

Samozřejmě, to je na Vás. Já budu ráda opravdu za cokoliv, příklady nějaké k učení mám, takže trénuji na nich. Prosím nezapomeňte na mne :) Je to poslední příklad, který nevím, jak bych řešila.