Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám na vás poslední prosbu, jedná se o 2 příklady na který nemohu najít řešení:
1)
Nalezněte rovinu
kolmou k přímce p procházející bodem.
přímka p je zadána
p :
- Napadlo mě použít vektor z přímky a vzít si z ní bod B
udělat vektor u (-1,-1,4) a vektor v (4,1,-10) (B - A) a udělat smíšený součin
n = u x v
a pak vypočítat obecnou rovnici roviny
2)
vzdálenost bodu od přímky p:
u tohoto příkladu jsem převedl kanoický tvar na parametrický, ale dál už nevím
Ahoj.
Ten parametrický tvar se bude hodit. Je-li jím vyjádřen obecný bod
, pak můžeme vyjádřít i
vzájemnou vzdálenost bodů
jako funkci proměnné
a hledat, pro kterou hodnotu
tato funkce
nabývá svého minima. Její minimum pak bude vzdáleností bodu
od přímky
.

Nemáš v tom zadání chybu? Proč se tam dělí jedničkou?
Každopodně, představ si, že spojíš libovolný bod na přímce s bodem A. Bod na přímce má souřadnice dné těmi třemi rovnicemi, které máš odvozenéNapiš si, řekněme, že se budejmenovat P(t). t v závorce jako argument, protože on na t závisí, že. No a teď si napiš velikost úsečky AP(t), resp. její druhou mocninu, aby se nám tam nepletla odmocnina. To bude nějaká kvadratická funkce proměnné t. Najdi t, ve kterém nabývá minima, tj. najdi t-čkovou souřadnici paraboly coby jajího grafu.

Pak je třeba t do vzorce pro délku úsečky AP(t) dosadit a následně ještě odmocnit, protože odmocninu jsme si odpustili, jak jsem psal prve. Že pro minimum vzdálenosti stačí minimalizovat to, co je pod odmocninou (tedy celou dobu předpokládám, že používáte euklidovskou, nebo chceš-li pythagorovskou vzdálenost), na to je argument, že druhá odmocnina je ryze rostoucí funkce.

↑ Duke:
Jiné řešení.
1) napíšeš rovnici roviny kolmé k zadané přímce (směrový vektor přímky je roven normálovému vektoru roviny- dobrý je i obrázek) procházející bodem A.
2) najdeš průsečík přímky s vytvořenou rovinou - třeba X - tím najdeš na přímce bod, který je nejblíže bodu A (leží na kolmici k přímce - proto ta kolmá rovina)
3) pak je to vzdálenost AX

↑ Duke: Bavím se teď o příkladu 2). Předtím jsem se nějak překouk a nevšiml si, že je před ním ještě jeden příklad.
To není dobře. To musí vyjít závislé na t. Bod P(t) leží na přímce, je to tedy v tvém značení bod (x, y, z) = (3+t,2t,..). Jasné? :-). Odmocninu z 21 nevím, kde jsi vzal.

Vlastně parametrické vyjádření říká "na leží právě ty body, které mají v x-ové resp. y-ové resp. z-ové souřadnici pravou stranu první resp. druhé resp. třetí rce ze soustavy rovnic parametrického vyjádření. Takže bod na přímce závicí na parametru t.
↑ Sergejevicz:
Použil jsem teď řešení marnese cituji :
"
1) napíšeš rovnici roviny kolmé k zadané přímce (směrový vektor přímky je roven normálovému vektoru roviny- dobrý je i obrázek) procházející bodem A.
2) najdeš průsečík přímky s vytvořenou rovinou - třeba X - tím najdeš na přímce bod, který je nejblíže bodu A (leží na kolmici k přímce - proto ta kolmá rovina)
3) pak je to vzdálenost AX "
ta odmocnina z 21 je špatně
Rovnice roviny kolmé k zadané přímce byla
pak jsem udělal průsečík dosazením t z přímky do rovnice roviny vyšlo :![kopírovat do textarea $X =[ \frac{23}{7}, \frac{4}{7} , \frac{25}{7}] $](/mathtex/15/15ba6e07e6e14360b86e6bb4f3a4a688.gif)
Pak jsem to dosadil do vzorce pro vzdálenost AX
a vyšlo