Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všichni!
Mám trochu netradiční dotaz. Potřebuji přepsat do prográmku LU-rozklad podle pseudokódu a tak nějak mi není jasná jeho syntaxe. Kód je zde:
for k = 1:n - 1
rows = k + 1:n
A(rows, k) = A(rows, k) / A(k, k)
A(rows, rows) = A(rows, rows) - A(rows, k) * A(k, rows)
endNení mi jasné, jak je myšlen druhý řádek - předpokládám, že se jedná o rozsah, tedy 1 - n. Ale mám to přepsat jako k + ( 1 + 2 + 3 + ... + n )? Nebo jen k+1, v další iteraci k+2 až nakonec k+n?
Druhá varianta se mi nezdá, protože cyklus je jen po n-1, první ale také ne, protože předpokládám, že rows je aktuální řádek a v případě součtu celého rozsahu by to značně přesáhlo velikost dané matice :-)
Doufám, že jsem celou situaci dostatečně vysvětlil. Pokud někdo máte s touto syntaxí zkušenosti, poraďte prosím.
Moc díky, Katsu

↑ Stýv:
Ok a jak bys to teda pochopil? Jakože v první iteraci for-cyklu to bude k + 1, ve druhé k + 2 atd?
↑ Katsushiro: jo, a v poslední n. dá se "rozsah k+1 až n" chápat nějak jinak?

↑ Stýv:
Díky :-) No, dalo by se třeba i říct, že se celý rozsah sečte v každé iteraci. Zmátla mě totiž logika zapisování rozsahu uvnitř cyklu, když stejně dobře bych se mohl odkázat na třeba "k+1" nebo tak něco, co by se vztahovalo přímo k tomu cyklu.
↑ Katsushiro: sorry, kecam, jsem tam viděl vnořenej for cyklus, ale ono to rows je prostě vektor [k+1, k+2, ..., n]. ve výsledku je to asi jedno, ale ta interpretace nebyla správná

↑ Stýv:
Aha :-) Ok, díky.