Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poraďte , prosím, někdo s příkladem ze dne 8.3.
Podle výsledků by měla být perioda:
Předem děkuji.
↑ Vladimir266:
Mohl bys napsat, jak si přišel na tu odmocninu ? To je opsáno z učebnice ?
Pokouším se příklad vyřešit, ale dostávám tam nějak mnoho neznámých. Jinak, když jsem počítala číselně tu druhou odmocninu , kterou uvádíš tak mi vychází přibližně 1,26 s .
[re]p45900|Ivana
Též přemýšlím, kde se vzal ten výsledek. Je to opsané z výsledků z učebnice ( Fyzika pro gymnázia; Mechanické kmitání a vlnění; př.5, str.98; výsledky str.126. Mě nenapadlo to přepočítat. Hned to vyzkouším.
↑ Ivana:
Tak jsem to přepočítal a vyšlo mě 4,05 s. (Ale já jsem dosadil Pí = 3,14; zřejmě kdybych dal správné Pí, tak by to souhlasilo).
Doufám, že na to přijdeš. Já pořád nevím , co s tím .
↑ Vladimir266:
Zdravím :-)
pro t_1:
z rovnice y = A sin ... vyjádříme y/A = sin...
z rovnice v = Aw cos... vyjádřime v/(Aw) = cos...
levou, pravou na druhou a sečteme leva s levou, prava s pravou - napravo bude sin^2 ... + cos^2... (což je 1)
Stejně i pro t_2 .....
máme 2 rovnice:
(y_1/A)^2 + (v_1/(Aw))^2 = 1
(y_2/A)^2 + (v_2/(Aw))^2 = 1
pro jednoduchost nahradim 1/A^2 = a, 1/(Aw)^2 = b
Moc se omlouvam za upravu, nemam zrovna cas, ale snad se v tom vyznate - asi za hodinku nakouknu :-)
↑ jelena:
Hned to jdu propočítat. Až se stydím, že jsem na to nepřišel sám. Snad to do té hodinky spočtu.

upravím na podíl b/a ; ten si též vyjádřím z dřívěšjší substituce ( tedˇmi zmizel TeX)
(nevím, kde se mi tam vzal ten otazník)

to upravím a dostanu ten správný výsledek,
Děkuji za pomoc.
A vidím, že jsem tam udělal chybu, správně má být zlomek b/a.
↑ Vladimir266:
:-)
úpravy jsem nekontrolovala (původně jsem předpokladala metodu dosazovací, podílem zřejmě se podařílo ještě více zjednodušit postup).
Tak tedy v pořádku, ať se daří :-)
↑ jelena:
Ještě jednou děkuji za pomoc. Zase jsem o něco chytřejší. Přeji stálé zdraví.
Pro úplnost: ještě se měla vypočítat amplituda. Na to jsem pak snadno přišel. Stejný nápad úpravy, ale stačila jen jedna dvojice rovnic(pro jeden čas).
Děkuji a zdravím.