Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám tady ještě jeden příklad.
Zjistěte vývoj průměrných cen v Kč/kg za firmu jako celek
Prodej kg v základním období Prodej kg v běžném období Cena kg/kč v základním období Cena kg/kč v běžném období
1000 1200 25 24
1500 1400 26 27
2500 2600 24 23
Nevím zda se to počítá jak nějaké indexy.
Děkuji za rady.
Nic mě nenapadá jak na to.
Zdravím,
vypočteš průměrnou cenu v základním období (z údajů o prodeji jednotlivých druhů a cen za každý druh) a stejným způsobem průměrnou cenu v běžném období, potom index běžné/základ. Stačí tak? Děkuji.
↑ mulder:Nie. Priemer z priemerov nie je vzdy priemer. V triede je 28 dievcat a 2 chlapci. Vsetky dievcata mali z testu jednotky (priemer 1), obidvaja chlapci patky (priemer 5). Je teda priemer znamok v triede 2,5? A mimochodom, NACO ti je "priemerna cena ako celok"?
Zdravím,
Pokud to mám správně, tak průměrná cena v základním období je 24,8 a v běžném období mi vyšla 24,3. Ten index nevím.
index udává vývoj ukazatele v běžném období oproti základu, tedy ten vývoj můžeme posoudit poměrově, nebo procentuálně (pro jistotu - jak máte definovány indexy?). A porovnáme jen změnu průměrných cen "běžné" k "základu".
Průměr z 2 průměrů není správný výpočet a ani ho nepotřebuješ. Pokud bys potřeboval počítat průměr za celou dobu pozorování, tak bys určoval vážený průměr cen ze všech údajů (obdobně, jak jsi počítal za základní - pro kontrolu, jen s použitím všech údajů). Ale to nepotřebuješ. Indexům rozumíš? Děkuji.
kolega Cheop napsal(a):
Ty neumíš dělit?
:-) raději bych to přenechala kalkulačce. Zdravím (i bratra).
↑ mulder:
tak známa má materiály (jde jen o to, zda má vyjádřit v procentech nebo v poměru, jinak princip indexů snad problém není, ale pouštět se do něčeho, pokud jsi to nikdy nebral - aby mělo u známe nakonec efekt). Je dořešeno? Děkuji.