Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Experimentální problém - nafukovací balonek (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 22. 01. 2015 16:05

Ondrik_B
Škola: BIGY ZR
Pozice: student
Reputace:   

Experimentální problém - nafukovací balonek

Zdravím, řeším následující experimentální problém.

Jedná se o to, že potřebuji do nafukovacího balonku dostat určitej objem vzduchu. Jelikož se v balónku mění tlak společně s měnícím se poloměr, nemá smysl hovořit o objemu vzduchu, proto lépe řečeno potřebuji dostat do balónku určitou molární koncentraci (resp. počet částic).

Dalo by se to řešit například pomocí injekční stříkačky, ale bohužel bych potřeboval alespoň půl litrovou. Zkoušel jsem to řešit pomocí pumpičky (vždy by měla vyfouknout stejný počet částic (do pístu se vždy vejde stejný počet částic, tlak balonku neovlivňuje kvůli zpětné klapce), ale to se neosvědčilo, jelikož jsem sám viděl a rukama cítil že pumpička občas "vynechává" (možná špatná pumpička)

Proto se chci zeptat, jestli vás nenapadá, nebo neznáte nějaký způsob, jakým by to šlo vyřešit.

Díky moc.

btw. mám to kvůli WYPT a konkrétně tato úloha: https://www.youtube.com/watch?v=qbAuaN8wIvA

• (téma jako vyřešené označil(a) Ondrik_B)

#2 23. 01. 2015 20:03 — Editoval o.neill (23. 01. 2015 20:04)

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Experimentální problém - nafukovací balonek

Napadá mě využít nějaké chemické reakce. Při nafukování balonku ale bude asi dost záležet na hustotě toho plynu. Nicméně se bude dát snad celkem přesně spočítat látkové množství vzniklého produktu.
Kyselina s kovem dá vodík, zahřívání nějakého uhličitanu oxid uhličitý, zahřívání nějakého oxidačního činidla kyslík (třeba KMnO4 nebo KNO3)... Uvedené látky jsou snad běžně k sehnání.
Hustotě vzduchu asi nejvíc odpovídá kyslík nebo dusík, orientovat se dá pomocí molární hmotnosti, neboť ta je u plynů přímo úměrná hustotě.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Experimentální problém - nafukovací balonek (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí