Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych prosím pomoci, je to takový jednoduchý příklad, takže pokud bude někdo ochoten pomoci budu moc rád.
Jedná se o to když mám například integrovat
a chtěl bych zvolit substituci například zrovna ten sinus tedy
kvůli potřebě prostého zobrazení je nutné interval rozdělit? V tomhle příkladě na
.
Je to takto korektní? nebo je postup při řešení obdobných příkladů jiný?
Předem moc děkuji za pomoc! :)
jo to jistě, ale já mám integrovat docela šílený polynom, který by mi zabralo docela dlouho naťukat do počítače, a právě bych potřeboval vědět jak je to s tím prostým požadavkem na substituci? jestli se mi při jeho aplikaci daný integrál rozpadne na více integrálů na nichž daná substituce bude již prostá. Promiň tě asi jsem ve svém úvodním příspěvku úplně neřekl o co jde :)
a když už jste ukázal danou substituci tak to byla substituce pouze na intervalu
nebo na celém? děkuji
Zdravím,
Kdybych tedy v prvotním příkladě substituoval sin(x) =t, ačkoliv by to bylo naprosto hloupé
tím myslíš, že by to principiálně nešlo, jelikož pokud máš substituci
, potom bys potřeboval
, což v zadání nemáš.
Pokud ale dotaz je obecně na substituce (ne pro použití v tomto integrálu) na
, potom
(viz graf nebo jednotková kružnice), nebo
, pokud
, což souvisí se složenou funkci např.). Zda to tak bylo myšleno? Děkuji.
Edit: A aby nedocházelo k rozdílu se zadáním (předchozí ukázka je "nějaký příklad"), dle zadání bylo
,
nebo
, pokud 
↑ jarrro:
Zdravím,
diskutujeme jiné substituce a jiné využití:
↑ jarrro - příspěvek 2: substituce
dává 
↑ jelena - příspěvek 7: bez ohledu na integrál - jak se provede změna mezí pro t při substituce
ro zadané meze
(doplnila jsem i meze, jak v úvodním příkladu).
Vypadá to, že kolega chtěl diskutovat princip změny mezí (zda má být i substituce prostá), ale zvolil zadání, na kterém to zrovna uvidí "krkolomně"
. Spíš to měl dělat bez příkladu integrálu, jen dotazem, jak se zavede nová proměnná do předpisu funkce na zadaném intervalu. Tak? Děkuji.