Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 01. 2015 20:51

denier
Pozice: student
Reputace:   

poissonovo rozdělelní pravděpodobnosti a loterie

Mám za sebou nějakou teorii z numerické matematiky a úspěšně složenou zkoušku, takže se mohu vrhnout na ty zábavnější činnosti - dostal jsem nápad, jestli by nešlo nějak spočítat pravděpodobnost toho, že se v daném měsíci vyskytne v loterii (sportka, s10, korunka) mnou požadované číslo.

Mám k dispozici nějaký data, např že číslo (resp dvojice, trojice) šlo před 5 lety v lednu, pak před 3 lety v listopadu, před rokem v únoru a tento rok šlo 2x v lednu.

Chtěl bych vypočítat, jaká je pravděpodobnost toho, že se číslo vyskytne během příštího měsíce nebo roku.

Je Poissonovo rozdělení to, co hledám?

Je tahle úloha vůbec proveditelná?

#2 25. 01. 2015 09:32

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: poissonovo rozdělelní pravděpodobnosti a loterie

denier napsal(a):

Je tahle úloha vůbec proveditelná?

Pokud jde o sportku, tak proveditelná to je (ostatní uvedené neznám). Ovšem s tím, že sportka "nemá paměť", nové tahy nejsou ovlivněny minulými tahy, takže "čo bolo, to bolo" a pro výpočet pravděpodobnosti v nových tazích to nemá význam.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí