Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám za sebou nějakou teorii z numerické matematiky a úspěšně složenou zkoušku, takže se mohu vrhnout na ty zábavnější činnosti - dostal jsem nápad, jestli by nešlo nějak spočítat pravděpodobnost toho, že se v daném měsíci vyskytne v loterii (sportka, s10, korunka) mnou požadované číslo.
Mám k dispozici nějaký data, např že číslo (resp dvojice, trojice) šlo před 5 lety v lednu, pak před 3 lety v listopadu, před rokem v únoru a tento rok šlo 2x v lednu.
Chtěl bych vypočítat, jaká je pravděpodobnost toho, že se číslo vyskytne během příštího měsíce nebo roku.
Je Poissonovo rozdělení to, co hledám?
Je tahle úloha vůbec proveditelná?
denier napsal(a):
Je tahle úloha vůbec proveditelná?
Pokud jde o sportku, tak proveditelná to je (ostatní uvedené neznám). Ovšem s tím, že sportka "nemá paměť", nové tahy nejsou ovlivněny minulými tahy, takže "čo bolo, to bolo" a pro výpočet pravděpodobnosti v nových tazích to nemá význam.
Stránky: 1