Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám příklad v deskripci (Mongeovo promítání) s kterým si nějak nevím rady.
Mám zadanou úsečku AB [A(-4;4;5); B(2;2;1)] a mám určit její velikost, ovšem pomocí třetí průmětny (to je podmínkou řešení!).
Příklad by samozřejmě nebyl problém vyřešit během minuty prostým sklopením do půdorysny/nárysny, ovšem podmínkou je zde ono řešení pomocí třetí průmětny.
No a já nějak nemůžu přijít na to, jak si tu třetí průmětnu navolit, aby mi k nečemu byla:-/
Děkuji všem za pomoc:-)
1. Narýsujte trojúhelník ABC, c=5cm, vc =4cm, tc =6cm. Vypočítejte jeho obsah. Narýsujte těžnice a těžiště.
2. Sestrojte trojúhelník KLM, /KL/ =10cm, úhel MLK je 50°, úhel KML 100°. Sestrojte obraz tohoto trojúhelníku v osové souměrnosti s osou KL.
3. Sestrojte trojúhelník PRS, p=7cm, vp=4cm, úhel RPS je 80°. Sestrojte tomuto trojúhelníku kružnici opsanou. Sestrojte obraz tohoto trojúhelníku ve středové souměrnosti se středem M.
pokud někdo vás by mi tyto příklady mohl vypočítat a poslat na email budu ráda i s nárysem děkuji, pokud máte scner na kakaonita@seznam.cz vůbec geometrii nerozumím díky.
moc prosím kdo mi vypočítá a sestrojí aspoň některý z těchto příkladů a pošle na mejlík kakaonitavseznam.cz díky předem
4. Sestrojte trojúhelník ABC, c=4cm, ta=6cm, tb=4,5cm. Danému trojúhelníku sestrojte kružnici vepsanou. Určete obsah tohoto trojúhelníka.Sestrojte obraz trojúhelníka ABC v posunutí se směrem Sa, Sb ( tyto body jsou středy příslušných stran.
5. Sestrojte trojúhelník DEF s pravým úhlem u vrcholu D a stranami d=7cm, e=5cm. Výpočtem urči velikost třetí strany. Urči obsah trojúhelníku. Sestroj obraz tohoto trojúhelníku v otočení(rotaci) se středem v bodě E a úhlem otočení α=40°.
6. Sestrojte trojúhelník TRN, t=4cm, r=6,5cm, n=5cm.
a/ sestrojte jeho obraz ve středové souměrnosti se středem R
b/ sestrojte jeho obraz v osové souměrnosti s osou TN
c/ sestrojte jeho obraz v posunutí se směrem SN, kde S je střed TR
d/ sestrojte jeho obraz v otočení se středem N a úhlem 30°.
7. Narýsujte trojúhelník TRN z cvičení 6 a sestrojte jeho střední příčky. Vypočítejte obsah trojúhelníku TRN a obsah trojúhelníku, jehož strany tvoří střední příčky TRN.
PROSÍM POMOZTE MI
↑ kakaonita:
Zdravím,
1) je potřeba si vytvořit samostatné téma
2) nelze očekávát, že někdo bude sestrojovat základní konstrukce - zkus se podívat třeba tady:
http://www.e-matematika.cz/zakladni-skoly/geometrie/
3) Pokud máš konkrétní otázku, tak, prosím, co konkrétně není jasné?.
Svoje postupy můžeš nascanovat a poslat sem ke kontrole.
Hodně zdaru :-)
kakaonita: A to s tématem souvisí jak??
Ostatní:
Už jsem na to přišel. Třetí průmětnu si určím tak, že její půdorysná stopa je rovna půdorysnému průmětu přímky. Její nárysná stopa je poté kolmá na základnici. Tzn. průmětna je vlastně kolmá na půdorysnu.
↑ Mihulik: nijak jen jsem prostě chtěla pomoci s příklady, jinak nic, ale jsem na špatných stránkách tak sorry mizím
↑ kakaonita:
Zdravím :-)
Můj názor:
odkaz, který jsem umístila, obsahuje hodně dobrého a srozumitelného materiálu a příkladů konstrukcí, které si potřebuješ ujasnit, než začneš řešit soubor zadání, co máš.
Stejnou službu prokáže i standardní učebnice matematiky.
Pokud někdo napíše 7 zadání - opravdu jednoduchých pro SŠ (část zadání je v rozsahu ZŠ) a neřekne, kde je konkrétní problém - je obtížné radit. Jen vypočítat zadání, které předložiš učiteli jako samostatnou práci - trochu zvláštní přístup.
Můj návrh je takový:
a) přesun do jiného tématu už není nutné řešit - buď to vyřeší někdo z vážených Moderátorů, nebo kolega ↑ Mihulik: snad promine, že mu tady budeme povídat o konstrukcích (třeba se i zapoji).
b) pokud máš zájem - zační zadáním, kterému rozumíš, a pokud bude problém, tak se tady zeptej konkrétně - co není jasné.
c) takto pokračuj s každým zadáním - řekní, kam jsi došla, klidně se ptej - co je problém, každý z kolegů tady ochotně poradí, to mám ověřeno (já také ochotně poradím).
Máme teprve pátek - do pondělí je času dost. Všecho bude vyřešeno, pokud budeš mít zájem spolupracovat a pokud nás nezradí technika.
Doufám, že jsem neřekla níc, co by bylo v rozporu s pravidly fóra.
↑ Mihulik:
To je dobře, že je to vyřešeno - měla jsem v plánu odpovědet, ale zjistila jsem, že mám trochu problém se správným názvoslovím (ale už mám "zrcadlově" materiály jak v češtině, tak v ruštině, tak snad nekdy příště).
Nebo se tady zapojiš do odpovídání také, to moc potěší.
Hodně zdaru všem :-)
Stránky: 1