Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 03. 2009 20:08

Kozibradka
Zelenáč
Reputace:   

Síla větru na příhradové stožáry

Dobrý den,

Rád bych se optal na vás názor. jedná se mi o tlak větru vyvolaný rychlosti větru. Ve starých technických normách je uvedena vrcholová síla v jednotkách kg. V nových a platných normách je jednotka již N. Potřeboval bych tedy vedět, jaký je mezi tím přepočet, když znám rychlost větru (m/s). Mě tam prostě nesedí jednotka casu, at delam co delam za upravy. ale pokud bych tuto silu v kg vynásobil gravitační konstantou poté by mi jednotky vycházeli, ale nevidím v tom pravý fyzikální význam. pomozte.

#2 08. 03. 2009 22:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Síla větru na příhradové stožáry

↑ Kozibradka:

Zdravím :-)

Je to možné, že ve starším materiálu síla bude uvedena v "silových kilogramech" (označení ale spíše "kp" jako "kilopond", na N se přepočte tak, jak uvádiš), v ruském materiálu je možné кG: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% … 0%BB%D0%B0 a překlikní na českou variantu článku

Zdroj: Dobrovolny "Technická fysika" (1955) uvádí:

"V technické soustavě kilopond (= sílový kilogram) kp je jednotkou základní a platí 1 kp = 9,81 N"

a příklad: Chlapec váží 50 kp...

Ještě o tlaku větru pojednává kolega rughar zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6873

#3 08. 03. 2009 22:36

Kozibradka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

no ale ja mam v norme ČSN 34 8240 (příhradové stožáry vn) uvedenou sílu větru v (kg) přepočtenou na vrchol stožáru. mám před sebou materiály, kde mam převody z kp na N, z N na kp. Me se hlavne jedná o to, abych tuto vrcholovou sílu mohl přepočítat na N. nevím zda mam staré hodnoty vynásobit jen 9,81 m.s-2.  nevím zda je to správnej postup, zda se nedopoustím nejake zakladni fyzikalni chyby.

tlak větru na příhradový stožár = síla, která je vodorovná a ve vrcholu stožáru a ve smeru vetru

#4 08. 03. 2009 22:51

jelena
Jelena

↑ Kozibradka:

Na N určitě přepočteme tak, že hodnotu v kp vynásobíme 9,81.

N by mělo být cca 10 x více, než kp.

Norma ČSN 34 8240 síce už neplatí, ale to asi není podstatné.

#5 09. 03. 2009 07:44 — Editoval Kozibradka (09. 03. 2009 07:47)

Kozibradka
Zelenáč
Reputace:   

no a z kg(nikoli kp) na N teda jak? v tom je ten hacek, ktery nevim. Norma sice neplatí, ale jsou tam udaje, ze kterých se vycházelo a které v případě rekonstrukce museli být dodrženy a z toho musím vycházet :)

#6 09. 03. 2009 10:02

jelena
Jelena

↑ Kozibradka:

z kg na N také tak (hodnotu v N dostaneme vynasobením hodnoty v kg číslem 9,81).

Pro převody by bylo vhodné mít platnou ČSN ISO 80000-4 http://csnonline.unmz.cz/Detailnormy.aspx?k=78303

alespoň náhled sem:
http://physics.nist.gov/cuu/pdf/sp811.pdf

-----------------------
Jen tak pro pořádek - že mluvíme o stejné záležitosti - je uvedena jednotka skutečně jen kg (není třeba kg/cm^2 - to by se řešilo něco jiného)

#7 09. 03. 2009 22:24

tkoubsky
Zelenáč
Reputace:   

Nechci se vám do toho motat, ale já v této situaci bych použil vynásobení gravitační konstantou g=9,81m/s^2. (tzn. vrcholová síla v kg = jako bychom na stožár pověsili ve vodorovném směru závaží odpovídající hmotnosti - bylo by tedy ve vodorovném směru přitahováno odpovídající silou F=m*g (v Newtonech)). Pro praktické ověření bych přepočítané výsledky porovnal s novou normou - předpokládám, že se požadavky norem příliš nemění, a pokud ano, tak alespoň ne řádově.

#8 09. 03. 2009 23:09

jelena
Jelena

↑ tkoubsky:

Zdravím :-)

tkoubsky napsal(a):

já v této situaci bych použil vynásobení gravitační konstantou g=9,81m/s^2

však my se tady s kolegou celé téma navzájem přesvědčujeme, že tomu tak je - jiný názor ani nemáme (jak jinak, že?) A vůbec, při stavbě stožárů je vždy lepší násobít, než dělit :-)

#9 12. 03. 2009 21:20

Kozibradka
Zelenáč
Reputace:   

jj napsal jsem docentu Slavíkovi z naší fakulty fyziky a potvrdim tuto teorii :), takze vam vsem dekuji :) jen jsem chtel mit jistotu, nez to uvedu v DP

Zápatí