Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2015 18:00

Dominika_L
Zelenáč
Škola: Ekonomická univerzita, Bratislava
Pozice: študent
Reputace:   

Parciálna elasticita, krížová

Zdravím,
mám problém s krížovou elasticitou, neviem, čo presne mám dosadiť do vzorca.
Príklad znie: Vypočítajte parciálnu elasticitu dopytu po tovare T1 vzhľadom na jednotkovú cenu p2 tovaru T2(krížová), ak jednotková cena tovaru T1 má hodnotu p1=2 p.j. a jednotková cena p2 tovaru T2 má hodnotu p2=1 p.j.
$d: q=p_{1}^{2}-7p_{1}p_{2}+p_{2}^{2}+19$

výsledok  by mal byť:ak jednotková cena p1 tovaru T1 ostane nezmenená a jednotkovú cenu p2 tovaru T2 zvýšime o 1%. dopyt po tovare T1 sa približne zníži o 1,2%

vzorec na elasticitu:vzhľadom na argument y: $n_{y}(f(a_{1}a_{2}))\doteq  \frac{f'(a_{1,}a_{2})*a_{2}}{f(a_{1}a_{2})}$  pre argument x to to isté, len namiesto y je x.
Skúšala som dosadiť tak, že som robila deriváciu podľa x, čiže p1 a za a2 som potom dala p2. Vôbec mi to ale nevyšlo, takže to bude pravdepodobne inak.
Viete mi niekto pomôcť ako mám na základe príkladu dosadiť do vzorca?

• (téma jako vyřešené označil(a) Dominika_L)

#2 25. 01. 2015 23:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Parciálna elasticita, krížová

Zdravím,

pokud si správně představím zadání, tak změněna má být p2 ("vzhľadom na jednotkovú cenu p2 tovaru T2(krížová)"), tak bys měla derivovat po $p_2$ a dosazovat $p_2$, jak jsi dělala, ale derivování třeba opravit (a jak jsi napsala, že vzhledem na argument y - to souhlasí).

Potom mi vyšlo -1,2% (a jelikož -, tak by mělo jít o komplementy). Překontroluj, prosím, zda tak vychází. Děkuji.

#3 26. 01. 2015 20:33

Dominika_L
Zelenáč
Škola: Ekonomická univerzita, Bratislava
Pozice: študent
Reputace:   

Re: Parciálna elasticita, krížová

↑ jelena:

Áno, už to vyšlo.Ďakujem pekne

Zápatí