Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám problém s krížovou elasticitou, neviem, čo presne mám dosadiť do vzorca.
Príklad znie: Vypočítajte parciálnu elasticitu dopytu po tovare T1 vzhľadom na jednotkovú cenu p2 tovaru T2(krížová), ak jednotková cena tovaru T1 má hodnotu p1=2 p.j. a jednotková cena p2 tovaru T2 má hodnotu p2=1 p.j. 
výsledok by mal byť:ak jednotková cena p1 tovaru T1 ostane nezmenená a jednotkovú cenu p2 tovaru T2 zvýšime o 1%. dopyt po tovare T1 sa približne zníži o 1,2%
vzorec na elasticitu:vzhľadom na argument y:
pre argument x to to isté, len namiesto y je x.
Skúšala som dosadiť tak, že som robila deriváciu podľa x, čiže p1 a za a2 som potom dala p2. Vôbec mi to ale nevyšlo, takže to bude pravdepodobne inak.
Viete mi niekto pomôcť ako mám na základe príkladu dosadiť do vzorca?
Zdravím,
pokud si správně představím zadání, tak změněna má být p2 ("vzhľadom na jednotkovú cenu p2 tovaru T2(krížová)"), tak bys měla derivovat po
a dosazovat
, jak jsi dělala, ale derivování třeba opravit (a jak jsi napsala, že vzhledem na argument y - to souhlasí).
Potom mi vyšlo -1,2% (a jelikož -, tak by mělo jít o komplementy). Překontroluj, prosím, zda tak vychází. Děkuji.
↑ jelena:
Áno, už to vyšlo.Ďakujem pekne
Stránky: 1