Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ johny239:
A - 6. 10. 11.12. příklad : 
↑ johny239:
A - 1. B ; 2. B tak nějak selským rozumem .. bych to odhadla :-)

↑ Ivana:
Tak dneska jsi rychlejší zase ty:-). K té jedničce bych ale řekl, že je to D. Moje úvaha je taková, že když dopadá na spojku rovnoběžně s optickou osou, tak se láme do obrazového ohniska, když prochází předmětovým ohniskem, láme se rovnoběžně a když ještě více paprsek přiblížím ke spojce, tak D??
K dvojce bych řekl C, jelikož dopadající paprsek směřuje do obrazového ohniska rozptylky a tudíž by se měl lámat rovnoběžně

↑ johny239:Skupina B je obdoba A, což už vyřešila Ivana, tak jen pro zopáknutí a kontrolu
↑ johny239:Jen ještě pro doplnění a pro představu k úlohám 7.8.9. (A,B)
↑ marnes:Zdravím :-)
i já se skláním nad tvými znalostmi a také lituji , že nejsem studentou ve škamnách sedající, tedˇbych byla ve škole jedno velké ucho a oko bych z kantora (ky) nespustila .. no to je život .. :-)
↑ Ivana:
↑ marnes:
Zdravím,
No já jen žasnu nad vašimi zanlostmy. Taky bych se chtěl jednou dočkat takovéto úrovně znalostí.
Ale to bude chtít hodně úsilí a mnoho učení což pochybuju že se někdy toho dočkám :-D.
Nebejt vás tady tam ani fakt nemám ponětí jak vřešit tyto příklady. Opravdu nebejt vás a dnešní internetové doby tak jsem lidově rečeno v loji.
Fakt mockrát děkuji.
↑ Ivana:
Zdravím,
tak už sem si to včera celé nějak tak přebral prošel si otázky vyřešil si všechny příklady a nějak jsem nepobral u 12 příkladu
vyjádření jak jste vyjadřila z toho vztahu -y´/y= -f/a-f že a=f*(y+y´)/y´ zkoušel jsem své úpravy ale nikdy
jsem tomuto tvaru nedošel. Prosím můžete mi prozadit jak jste postupovala při této úpravě :-(. A můžu je jěště zeptat co je S a S´ u marnesovo
grafických řešení u příkladů 3,4,5,6. Děkuji moc.
↑ johny239: Ahoj :-)
tak nejdříve odpovím na body S a S´ jsou to středy křivosti (zakřivení ) čočky. To S je před čočkou a S´je za čočkou . ... pošlu obrázek a na to ostatní se podívám za chvilku . :-)
↑ johny239: Bude stačit tento obrázek ? 

↑ johny239:Zdravím všechny,
chci se vyjádřit k S a S´. Vím, že toto označení málokdo používá, možná se používalo dříve více, ale nechávám je v obrázku z toho důvodu, že ukazuju žákům "podobnost" při zobrazování zrcadlem vypuklým a dutým a čočkou rozptylnou a spojnou. Hlavně mi jde o to, kde jsou vytvořeny obrazy, v jakých vzdálenostech od spojky. připadá mi to názornější a zapamatovatelnější. Ale to je jen můj názor. Být tam nemusí.
↑ marnes:
Jasně už také vím že je to střed křivosti mě se to právě pletlo stěmy zrcadly.
A také mi byli divné že Ivana to v obrázcích nemá už vím. Tak teď už je to jen na mě.
Každopádně velmi děkuji. Kdybych se jěště někdě zasekl tak se ozvu díky.
↑ marnes:Zdravím v pozdní páteční hodinu :-)
Zaujala mne poznámka o těch středech S a S´ je to vlastně dobrý nápad značit u všech těchto optických přístrojů, myslím tím čoček a zrcadel , stejným písmenem a vlastně i to pak přiměje si uvědomit, že čočky a zrcadla fungují na stejném principu. Určitě toho využiji. :-)
↑ jouy:Ahoj , :-)
tak reaguji na tvůj dotaz : ta 10. je přehozena s 11 .. to ano, ale to snad nevadí, když víme , že optická mohutnost u objektivu je v dioptriích. Jde jen o to přečíslovat úlohy.
A co se týče toho fotoaparátu, tak tady je obrázek, ze kterého je vidět o jaké dva podobné trojúhelníky se jedná, a je zde vidět i proč je u zvětšení mínus.