Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ geovektor:Heineho definicia limity hovori presne o tomto. Najdes ju v kazdej knihe o zakladoch analyzy. Pozor na terminologiu, pokial definujeme limitu funkcie v bode pomocou
a
, tak Heineho definicia pomocou postupnosti sa stava tvrdenim, ktore mozeme dokazat.
Heineho definicia limity? Nedefinuje nahodou limitu? Aspon tu to tak je: http://cs.wikipedia.org/wiki/Limita_fun … le_Heineho Ako z tejto definicie urcim, kedy je postupnost zlozena zo spojitej funkcie a konvergentnej postupnosti konvergentna?
↑ geovektor:Musis si uvedomit, ako suvisi pri spojitej funkcii limita v bode a hodnota v tom istom bode. No a potom staci zobrat postupnost taku, ze
a funkciu
spojitu v
a Heineho veta/definicia ti uz hovori, co je
. Nakresli si to.
↑ geovektor:O to, ze ak
a
je v bode
spojita, tak
Moze to napriklad pomoct ak chceme o nejakej funkcii ukazat, ze v danom bode spojita NIE JE. Napriklad
, tam staci vziat postupnosti
a
. Aj ked samozrejme toto je natolko jednoducha funkcie, ze dokaz pomocou
techniky je rovnako lahky.
No dobre a bola zodpovedana moja otazka, ktoru som dal na zaciatku kedy je zarucena konvergencia postupnosti zloženej zo spojitej funkcie a konvergentnej postupnosti ? Prepacte ak som moc nechapavy ale stale mi to nie je akosi jasne.
↑ geovektor:Ano, bola. Ale pre istotu este raz: ak
a
je v bode
spojita, tak
.
Stránky: 1