Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych poradit, prej na tyhle priklady mame pouzit derivace funkci, ale ja vůbec nevim jak je mam pouzit. Diky za jakekoliv rady.
1) Do koule o poloměru r vepište rotační válec maximálního objemu.
2) Tvrdý papír tvaru obdélníku má rozměry 60 cm a 28 cm. V rozích se odstříhnou stejné čtverce a zbytek se ohne do tvaru otevřené krabice. Jak dlouhá musí být strana odstřižených čtverců, aby objem krabice byl největší ?
↑ lukasstork:
Ahoj, vzorec pro objem válce je . Ty potřebuješ funkci jen o jedné proměnné, takže si musíš vyjádřit pomocí poloměru koule (Pythagorova věta). Tu závislost dosadíš do funkce a zderivuješ podle výšky. Nakonec najdeš pro jakou výšku má funkce extrém.
↑ vulkan66: ahoj vyjádřil jsem si teda r z poloměru koule to je a potom to musím dosadit do toho objemu válce ?
↑ lukasstork:
Nene, tebe objem koule nezajímá. Pro tebe je poloměr koule konstanta, s tou nehýbeš. Možná jsem se špatně vyjádřil. Potřebuješ vyjádřit nějak pomocí poloměru koule . Představ si průřez středem koule s válcem uvnitř. Zkus tam najít pravoúhlý trojúhelník.
Edit:
Aby jsme si rozumněli, je poloměr podstavy válce a je poloměr koule.
r = R krát cosx je to dobře ?
↑ lukasstork:
Ano, to je sice dobře, ale ještě by sis musel vyjádřit výšku. Podle mě je to takové složité a tak mám raději jiný postup.
Pomocí Pythagorovy věty: . Podívej se na obrázek a uvidíš to tam.
Do vzorce pro objem dosaď a zderivuj.
Takže to ma bejt a to stačí zderivovat a položit rovno 0
↑ lukasstork:
Ano, ale pozor, že je to samé jako . Derivací najdeš extrém této funkce závislé pouze na výšce.
↑ vulkan66: a jak to pak bude prosím te na tom poloměru
↑ lukasstork:
Objem válce je
kde r = poloměr válce, v = výška válce
Tento válec máme vepsat do koule o poloměru R tak,aby objem válce byl největší možný.
Dle obrázku
Objem válce
- dosadíš výšku
Zderivuješ podle r a derivaci položíš rovnu 0
z toho určíš poloměr válce v závislosti na R
dopočítáš výšku válce v v závislosti na R a r
a nakonec maximální objem
Pokud budeš dobře počítat tak by ti mělo vyjít:
↑ lukasstork:
Př.2)
Označme:
strany obdélníku a,b
stranu čtverce x
Obrázek:
Maximální objem bude:
Zderivovat podle x a derivaci položit rovnu 0
Vypočítat x a dosadit do výpočtu pro maximílní objem - toto obecně a pak s konkrétními zadanými hodnotami
Mělo by ti vyjít: