Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2015 12:01

lemurka10
Zelenáč
Reputace:   

Chemiská rovnice s disulfidem

Zdravím... už nějaký čas si lámu hlavu s tím, jak správně vyčíslit rovnici $FeS_{2} + HNO_{3} + HCl = FeCl_{3} + H_{2}SO_{4} + NO + H_{2}O$
na internetu jsem našla výsledek $FeS_{2} + 5 HNO_{3} +3 HCl = FeCl_{3} +2 H_{2}SO_{4} + 5NO + 2H_{2}O$
ale pořád netuším, jak k tomu došli... koeficienty mi vychází jinak a při konečné kontrole mi nesedí počty kyslíků a vodíků...
Prosím hlavně o radu, jak vyčíslit a počítat v této rovnici s disulfidem železnatým (ox. č. disulfidu= -1, ale jak poté počítat při počítání křížového pravidla?)
Děkuji :)

#2 27. 01. 2015 13:36 — Editoval O.o (27. 01. 2015 13:38)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Chemiská rovnice s disulfidem

↑ lemurka10:

Ahoj,

nejprve napis cely svuj postup. Jinak te zatim jen odkazu na cervene oznacene druhe tema v cele sekci, kde muzes najit ruzne zdroje, ktere ti pomohou. Jinak to muzeme dat dohromady spolu, ale pouze az ukazes, jak postupujes, jinak nema cenu hledat kde jsi udelala chybu ;-). Ukaz, jak jsi vycislila a jak jsi postupovala krizem a jakou rovnici jsi nakonec tedy (vycislenim) dostala.

#3 27. 01. 2015 16:37

lemurka10
Zelenáč
Reputace:   

↑ O.o:
$Fe^{II}\Rightarrow Fe^{III}.... -1e^{-}$
$S^{-II}\Rightarrow S^{VI}.... -8e^{-}$
$N^{V}\Rightarrow N^{II}....+3e^{-}$
takže.... mi výjde číslo 9 a 3 ... pak to pokrátím... dostanu 3 a 1...

#4 27. 01. 2015 17:09

O.o
Veterán

↑ lemurka10:

Jeste jednou ahoj,

no mas tam hned chybu u oxidacniho cisla. Sira je v sulfidu jako -1.

Zkus si to opravit, napis sem, jak sis to opravila (znovu to same jako jsi napsala vyse, jen uprav tu siru, aby sla spravne), zkus to znovu vycislit a protoze ti to znovu vyjde spatne, tak ja ti pak ukazu tu posledni cas, kde mas problem (pokud na to ovsem neprijdes uz ted ;-)).

#5 28. 01. 2015 10:05

lemurka10
Zelenáč
Reputace:   

$Fe^{II}\Rightarrow Fe^{III}.... -1e^{-}$
$S_{2}^{-I}\Rightarrow 2S^{VI}.... -14e^{-}$
$N^{V}\Rightarrow N^{II}....+3e^{-}$
Že by to bylo takhle?...
Tím pádem se 15 a 3 zkrátí na 5 a 1.. takže před sloučeniny s železem dáme jedničky, před součeniny s dusíkem dáme pětky... před sírovku dám 2, aby seděl počet sír na obou stranách a tím pádem před HCl dám trojku, aby seděl počet chlorů..

#6 28. 01. 2015 11:29

O.o
Veterán

↑ lemurka10:

Oxidacni stavy mas ted ok, ale jestli jsi spravne vycislila, to ti nereknu, nenapsala jsi tu vysiclenou rovnici, tak nevim, ale kontrola by mela byt snadna, spocitej si prvky na obou stranach a uvidis.

$FeS_{2} + HNO_{3} + HCl = FeCl_{3} + H_{2}SO_{4} + NO + H_{2}O$

Fe, S .... 3
N ......... 15

$3FeS_{2} + 15HNO_{3} + 9HCl = 3FeCl_{3} + 6H_{2}SO_{4} + 15NO + 6H_{2}O$

Nejprve jsem vycislil na leve strane molekuly, ktere obsahuji Fe, S a N, pote jsem j vycislil na prave strane, tak aby sedeli ke stejnemu poctu jako na leve a dale uz jsem jen dovycislil zbytek, aby to sedelo ;-).

#7 29. 01. 2015 10:45

lemurka10
Zelenáč
Reputace:   

↑ O.o:
Sedí to, jenom bych to asi trošku pokrátila... Děkuju :)

Zápatí