Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Z R4 do R3 znamená, že to lineární zobrazení zobrazí čtyřsložkový vektor na trojsložkový vektor, teda že ten sloupcový vektor (a,b,c,d) zleva vynásobíš maticí zobrazení a dostaneš sloupcový vektor ve tvaru (a+b+2c, a-b-d,2a+b+c-2d).
Zdravím,
ohledně označení (kdy je použit dolní index a kdy horní a co znamená, ideální podle vašich materiálů), zde vidím, že dolním indexem se označí vektorový prostor, ale zda jen pro "pořadové" odlišení, nebo i pro dimenzi (viz zde). Přehledně příklady jsou např. zde (+ viz doporučení kolegy ↑ tgd:).
Máte někde teorii s označením? Děkuji.
Myslim si, ze je to jen pro poradove odliseni. Stale nevim, jak tu matici sestavit. Nasel jsem priklady, kde matici lin. Zobrazeni sestavili pouze z L(a b c d ) =(.....)Pak jsem taky nasel priklady, kde byly pouze vektory, ty se vyjadrily jako linearni kombinace a pak antato kombinace se zapsala do matice poi sloupcich. Z definic to stale nechapu.
Hele to L:R4 -> R3 ... indexi značí dimenzi prostoru, tedy počet prvků jednotlivých vektorů, matic, polynomu ... matice lineárního zobrazení spočítáš tak, že nejdříve si určíš jednotlivé obrazy prvků bází prostoru R4, a poté najdeš souřadnice těch obrazů v bázi G.
Tedy zobrazíš si L(V1) = (4, -1, 2) ... a potom najdeš souřadnice tohoto prvku (obrazu) v bázi G.... následný vektor je transponovaný k prvnímu sloupci matice lienárního zobrazení :)
Tedy myslím.. lineárku jsem moc nedával :)
↑ aferon:
děkuji za upřesnění, já bych řekla, že i dimenzi značí (ale to budeš spíš vidět u vás v materiálech. Ještě si uvědomuji, že řešené příklady v odkazech jsou všechno ve standardních bázích, ale potřebuješ v zadaných bázích - teorie a 1. příklad (b) v kapitole 9 (cca str. 45)