Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím Vás,řeším příklad: Tyč délky l a hmotnosti M je volně otočná kolem osy, která prochází jejím koncem. Tyč visí svisle dolů. Jakou rychlostí ve vodorovném směru musí letět střela o hmotnosti m,aby se tyč po jejím nárazu vykývla do vodorvoné polohy? Střela v tyči uvízne.
3el jsem na to přes zákon zachování momentu hybnmosti a dostal: na začátku je v pohybu pouze střela tedy
, po srážce střela uvízne a pohybuje se společně s tyči:
, kde výsledný moment je moment tyče + moment bodu po kružnici (střela).Dám do rovnosti
.Dále neznám
,ale tu když přepíši jako
, tak se mi rychlosti zkráti. Kde je,prosím Vás,chyba?Také jsem uvažoval řešit to přes energii,ale tento postup mi přišel lepši.
↑ Marc27:
chyba je v tom, že rychlosti se ti nezkrátí, protože to jsou různé rychlosti - jednou se jedná o rychlost střely před nárazem, podruhé se jedná o rychlost koncového bodu tyče s uvízlou střelou. Takže máš rovnici
z toho vyjádříš 
a pak stejně přijde zákon zachování energie