Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 01. 2015 20:24

Marc27
Reputace:   

Rychlost střely

Ahoj, prosím Vás,řeším příklad: Tyč délky l a hmotnosti M je volně otočná kolem osy, která prochází jejím koncem. Tyč visí svisle dolů. Jakou rychlostí ve vodorovném směru musí letět střela o hmotnosti m,aby se tyč po jejím nárazu vykývla do vodorvoné polohy? Střela v tyči uvízne.
3el jsem na to přes zákon zachování momentu hybnmosti a dostal: na začátku je v pohybu pouze střela tedy $L_{1}=lmv$, po srážce střela uvízne a pohybuje se společně s tyči: $L_{2}=(\frac{1}{3}ml^{2}+ml^{2})\omega $, kde výsledný moment je moment tyče + moment bodu po kružnici (střela).Dám do rovnosti $L_{1}=L_{2}$.Dále neznám $\omega $,ale tu když přepíši jako $\frac{v}{r}$, tak se mi rychlosti zkráti. Kde je,prosím Vás,chyba?Také jsem uvažoval řešit to přes energii,ale tento postup mi přišel lepši.

• (téma jako vyřešené označil(a) Marc27)

#2 29. 01. 2015 22:14

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Rychlost střely

↑ Marc27:
chyba je v tom, že rychlosti se ti nezkrátí, protože to jsou různé rychlosti - jednou se jedná o rychlost střely před nárazem, podruhé se jedná o rychlost koncového bodu tyče s uvízlou střelou. Takže máš rovnici
$mv_sl=(\frac13Ml^2+ml^2)\omega_2$
z toho vyjádříš $\omega_2$

a pak stejně přijde zákon zachování energie
$\frac12(\frac13Ml^2+ml^2)\omega _2^2=\frac12Mlg+mgl$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 30. 01. 2015 14:58

Marc27
Reputace:   

Re: Rychlost střely

↑ zdenek1:
Super,moc děkuji

Zápatí