Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
reším úkol, který se má vypočíst Newtonovou interpolační metodou.
Zadání je následující:
Pro z = x + jy hledáte řešení rovnice jz2 +|z|2 −Imz + jRez = 3 + j. Proveďte jeden krok Newtonovy metodypro počátečníaproximaci z0 = 1+ j. Pokud dojde k situaci, o které se domníváte, že znemožňuje pokračování ve výpočtu, okomentujte ji a dále již nepokračujte
Může mi někdo poradit, jak mám rovnici upravit, abych mohl si mohl vyjádřit f(x) a vytvořit tabulku diferencí?
Zdravím,
zápis rovnice je dost nepřehledný (např. jz2 značí
nebo něco jiného?) - použij, prosím, TeX napravo od okna zprávy.
jak mám rovnici upravit, abych mohl si mohl vyjádřit f(x) a vytvořit tabulku diferencí?
spíš bych řekla, že Newtonova metoda zde bude použita na numerické řešení soustavy, která vznikne, až dosadíš
do zadání a porovnáš reálné a imaginární složky. Ale to snad bude více čitelné po upřesnění zadání. Děkuji.
↑ jirakst:
děkuji, mně by to vyšlo jinak - na úvod překontroluj, prosím, použití vzorce
pro část
, potom podle zadání absolutní hodnota je ještě umocněna
, konec úprav mám stejně.
Návazně poupravuješ rovnice v soustavě (samotná idea sestavení v pořádku, ale ještě opravy). Technika řešení soustav Newtonovou metodou je ve vašem materiálu.
↑ jirakst:
levé strany již snad dobře, pravá strana u 2. rovnice je
, ze
dosazuješ
, 
↑ jirakst:
také děkuji (i za SMS), zdárné dokončení.
Stránky: 1