Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Tady mě napadla jedna věc a rád bych, kdyby mi na ni někdo odpověděl.
Pokud se budu řídit vlastnostmi limity funkce, respektive touto:
,
je možné, si příklad b) rozdělit na limitu součinu a rozdělit to na součin limit?
Totiž kdybych si to rozdělil na (po vytknutí dole e^x): 
Mohl bych rovnou uvést, že první limita je rovna po dosazení 0 a tudíž už nezáleží na tom, čemu se bude rovnat druhá limita a tedy není třeba už ji počítat a výsledek celého příkladu bude rovnou 0? Podle kalkulátoru to tak nejspíš bude, ale mě jde o to, zda si lze úlohu ulehčit takto.
↑ ttopi:
Neuvádzaš čo sú čísla A, B. Som presvedčený, že myslíš limitu súčinu funkcií. Tá veta celá znie: Nech a je hromadný bod definičného oboru funkcií f,g a nech
, kde
. Potom platí
Podstatnou podmienkou je
. Ak by bola druhá limita B nevlastná, tak sa dostávaš do úzkych kvôli neurčitému výrazu 
Pri dôkaze tejto vety sa využíva pomocná lemma, práve tá ktorú chceš využiť, že ak je jedna limita 0 a druhá je vlastná, tak aj celá limita je nulová. Tá druhá však musí byť vlastná.
Tvoje úpravy sú však nesprávne, pretože 
↑ lukaszh:
Díky za reakci.
Tu úpravu jsem opravil, samozřejmě tam má být e^x.
Čili to takto jednoduše nejde, to je škoda :-)
↑ lukaszh:
a nemohl bys mi pomoc s tim derivovanim ci upravou? opakovanou derivaci se dostavam pokazde k jinemu vysledku...asi delam porad nejakou chybu.
jsem v derivovani zacatecnik a studuju distancne..tak je tezky to hned s nekym kontrolovat.
↑ hanb:
Možno je aj efektívnejší postup, ja som použil tri-krát l'Hospitalovo pravidlo a len som upravoval, výsledok 72. Pokúšaj sa ešte raz, prípadne sem pridaj postup a uvidíme čo robíš zle, každopádne mám to v zošite na 4 riadky.
↑ ttopi:
Pozri, vyzerá to ako nevinná parabola:
Teraz sa pozri ako to vyzerá v okolí hodnoty y = 72
A takto vyzerá v okolí nuly:
Tak kto si tipne limitu?
No, aby sme to nenaťahovali, tak uvediem celý postup, bez kalkulátorov. Všimni si, že ak do kalkulátoru dosadíš malé číslo, tak sa trafíš do nuly, ak však dosadíš číslo napríklad o 10^-100 menšie tak ti to skočí do 72 alebo inde, takže na kalkulačku sa nedá vždy spoľahnúť.
↑ lukaszh:
Tvůj postup není nejjednodušší; lze jej vylepšit trikem. Je známo, že platí
Odtud proto
Lze proto závorku v čitateli bez změny výsledku nahradit v této limitě lépe členem
. Navíc ve jmenovateli se dá vytknout
. Tak6e celkem je
Tá druhá limita by sa dala tiež dobre počítať rozvojom jednotlivých funkcií do Maclaurinovho radu.
Keď všetko roznásobím a zlúčim zvyšky tak ostane limita
↑ lukaszh:
ja teda myslim, ze ta funkce tak silene nevypada a ze tady dela chybu spis to kreslitko.
↑ kaja.marik:
MAW to kreslí podobne. Stačí dať dosť malé odchýlky, napr.
(12*(e^x-1)^3)/((e^x)*(x+2)+(e^(2*x))*(x-2))
xmax = 0.001
xmin = -0.001
ymax = 72.001
ymin = 71.999
↑ lukaszh:
Podle toho posledniho obrazku to vypada, ze ta funkce nekonecne mnohokrat protne osu x. To vodorovne je osa x?
↑ kaja.marik:
Áno. Osy som nemenil.
↑ kaja.marik:
Souhlasím, že zklamal pravděpodobně software s nastavením, jaké bylo provedeno. Maple 9.5 dává 
Podobně je na tom i stránka http://www.walterzorn.com/grapher/grapher_e.htm se zadaným kódem
x_max=0,5
y_min=70
y_max=75.
↑ lukaszh:
To se mi prave zda divne: citatel ma relativne malo nulovych bodu, jmenovatel take, takze by ten graf mel mit pomerne malo znamenkovych zmen.
↑ Marian:
Tá presnosť na tvojom obrázku sa mi zdá príliš hrubá. Skús to ešte priblížiť. Na mojom pôvodnom obrázku sú tam síce skoky 68 70 72 74 76 ale to je len veľkým priblížením keď to zblblo. Inak už tretí program mi to nakreslil rovnako.
Stránky: 1 2